Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis, vineri, solicitarea lui Elan Schwartzenberg si ridica arestul preventiv dispus pe numele acestuia, fiind retrase si cererea de dare in urmarire internationala si mandatul de arestare, dupa ce decizia devine definitiva. Solutia poate fi contestata.
„Admite cererea de revocare si revoca masura arestarii preventive dispuse fata de inculpatul Emilian Schwartzenberg. Dispune retragerea cererii de dare in urmarire internationala si a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul ramanerii definitive a prezentei hotarari. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare”, se arata in decizia de vineri a magistratilor Tribunalului Bucuresti.
Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost dat in urmarire nationala de Politia Romana, in anul 2016, poza acestuia aparand pe site-ul Politiei la persoane urmarite, fiind parte din procedura, dupa ce Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui.
Procurorii anticoruptie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mita, in solicitare DNA motivand ca omul de afaceri „s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala.
„In cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, sa ii dea lui Mazare Radu Stefan, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, suma totala de 175.000 de euro pentru ca acesta din urma sa faca demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu cat si in afara (contrare) lor, astfel incat sa faciliteze castigarea, de catre firma respectiva, in conditii avantajoase, a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)”, precizeaza DAN in comunicatul de presa.
„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, in faptul ca a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societati offshore (societate al carei beneficiar real era) si, pe de alta parte, a facilitat relatia dintre Mazare Radu Stefan si Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amandoi. Societatea off shore este o societate inmatriculata in Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi in Liechtenstein. Toate operatiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, in calitate de beneficiar real si puse in executare de o alta persoana”, mai explica procurorii.
Cauza este disjunsa din dosarul in care a fost trimis in judecata Radu Mazare, fiind acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda” -, pentru a il ajuta pe aceasta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…