Ordonanta de modificare a legislatiei penale isi produce principalele efecte abia peste 10 zile, desi a fost publicata in Monitorul Oficial la scurt timp dupa ce a fost adoptata. In aceste 10 zile pot avea loc mai multe actiuni care sa duca la anularea prevederilor scandaloase.
„Modificarile aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra in vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG. Astfel ca CCR are timp suficient sa se pronunte daca: Avocatul Poporului ataca OUG cum ca nu exista urgenta sau daca presedintele CSM sesizeaza conflictul constitutional intre autoritatile statului”, a explicat judecatorul Cristi Danilet pe pagina sa de Facebook.
O alta solutie este de a forta Guvernul Grindeanu sa isi anuleze ordonanta de urgenta. Singura posibilitate de a se ajunge la acest deznodamant sunt protestele. Proteste masive, zi de zi, in intreaga tara, astfel incat guvernul sa fie convins sa cedeze.
Cele mai scandaloase modificari operate in legislatia penala sunt urmatoarele:
Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: „1 – fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Acelasi articol modificat din Codul penal prevede ca aceste dispozitii „nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.
Textul actual prevedea pedespse mult mai mari: „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.
De asemenea, in Ordonanta de Urgenta este prevazuta introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform caruia „denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…