Inca 54 de jurnalisti si politicieni britanici au interdictie sa intre in Rusia
Rusia a interzis intrarea in tara a inca 54 de cetateni britanici, ca raspuns la sanctiunile Marii Britanii impotriva cetatenilor si intreprinderilor sale, a anuntat Ministerului rus al Afacerilor Externe, potrivit CNN.
In cea mai recenta actualizare a politicii sale de sanctiuni de vineri, Rusia a acuzat persoanele si entitatile de implicare in „sprijinirea propagandistica a activitatilor regimului Zelenski” si de „rusofobie”.
Lista persoanelor sanctionate include mai multi ministri si jurnalisti de la postul public BBC, ziarul Guardian si ziarul Daily Telegraph.
„Am dori sa subliniem din nou ca orice eforturi ale Londrei de a continua sanctiunile anti-ruse vor primi inevitabil un raspuns decisiv din partea noastra. Extinderea listei ca raspuns la actiunile autoritatilor britanice va continua”, a spus ministerul rus intr-un comunicat.
Interdictia il include pe procurorul britanic Karim Khan, de la Curtea Penala Internationala, din cauza implicarii sale „in emiterea unui mandat de arestare a conducerii ruse”, potrivit declaratiei ministerului rus de externe.
In februarie, Khan a depus cereri la CPI pentru mandate de arestare pentru presedintele rus Vladimir Putin si comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova.
Lucy Frazer, secretarul de stat pentru Cultura, Media si Sport a fost inclusa pe lista actualizata, autoritatile ruse sustinand ca „face lobby activ pentru izolarea sportiva internationala a Rusiei”.
La inceputul acestui an, Frazer a declarat intr-o postare pe retelele de socializare ca le-a cerut sponsorilor Jocurilor Olimpice „sa se alature celor 35 de natiuni care au aceleasi opinii si sa preseze CIO pentru interzicerea in continuare a participarii sportivilor rusi si belarusi la competitii sportive internationale”, adaugand ca „ trebuie sa continuam sa ne asiguram ca Rusia si Belarus nu pot folosi sportul in scopuri de propaganda.”
Noile sanctiuni includ si un ministru de stat din cadrul Ministerului britanic al Apararii, baroneasa Goldie DL, pe care Rusia a acuzat-o ca este „responsabila pentru furnizarea de arme Ucrainei, inclusiv obuze cu uraniu saracit”.