Sistemul Garantie-Returnare din Romania, cel mai mare astfel de proiect din Europa, dupa Germania, va incepe sa functioneze din 30 noiembrie 2023. Este un proiect in care se vor investi, pentru inceput, 85,7 milioane de euro si care va transforma comportamentul de reciclare a 19 milioane de romani prin cel mai mare proiect de tara dedicat protectiei mediului.
Astfel, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat ca vom plati cu 50 de bani in plus pentru fiecare bautura cumparata, pe care ii vom primi inapoi atunci cand ducem ambalajele la supermaket. „In program intra orice ambalaj de bautura, de la 100 de mililitri pana la 3 litri, pentru bauturi racoritoare, apa plata si minerala, bere, vin, cam toata gama pe care o gasim pe rafturile magazinelor din Romania”, a spus Fechet, la Digi24.
Ambalajele trebuie sa fie goale, altfel nu vor fi primite de automate. Nu trebuie spalate, dar trebuie sa nu fie turtite si trebuie sa aiba eticheta. In schimb, nu conteaza daca ambalajele au sau nu capac. Ministrul a subliniat ca este posibil sa nu vedem chiar din prima zi in magazine produse cu eticheta speciala pentru returnare. „Vom primi garantie numai pentru ambalajele din SGR, cu logo-ul special, pentru ca vor circula in acelasi timp si produse cu recipiente vechi. Atat producatorii, cat si distribuitorii si magazinele au inca stocuri. Pe masura ce acele stocuri se vor epuiza, vor avea produsele cu ambalajele noi. Va dura, la unele o saptamana, la unele o luna, la unele mai mult timp”, a explicat ministrul.
Ambalajele vor putea fi returnate la orice magazin din tara. Automatul de colectare va elibera un tichet, care poate fi folosit fie la cumparaturi in magazinul respectiv, fie poate fi decontat la casele de marcat. „Daca dorim sa plecam cu banii acasa, mergem la casa de marcat si ni se ramburseaza suma respectiva cash, in schimbul bonului. Nimeni nu e obligat sa faca cumparaturi in niciun magazin”, a spus Fechet.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, in sedinta de guvern, ca in cadrul programului sunt alocate peste 85 de milioane de euro. ”Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Ne propunem sa colectam sapte miliarde de deseuri care sa fie reciclate anual. Il rog pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, sa foloseasca fiecare zi ramasa pentru a explica public importanta acestui program si modul in care se deruleaza. Il felicit pentru determinarea sa pentru a pune acest program in aplicare”, a precizat seful Executivului, citat de News.ro.
Proiect gestionat de o entitate public-privata
Aproximativ 7 miliarde de sticle, PET, cutii de aluminiu care vor trebui gestionate anual catre reciclare, milioane de oameni care vor trebui sa-si schimbe obiceiurile in legatura cu deseurile, 80.000 de operatori economici (producatori, importatori, comercianti), autoritati si o entitate cu 500 de angajati detinuta partial de stat si partial de mediul privat care trebuie sa coordoneze un proiect unic in tara in care se vor investi pentru inceput 85,7 milioane euro. Asa arata in cifre Sistemul Garantie-Returnare din Romania, al doilea cel mai mare astfel de proiect din Europa dupa Germania si cel mai mare proiect al nostru de tara, de acest fel, de pana acum.
Potrivit Gemma Webb, CEO RetuRO (compania care gestioneaza programul), in total, vor fi 17 centre de numarare si sortare a deseurilor, la nivel national, dezvoltate treptat pana la jumatatea anului viitor, in paralel cu dezvoltarea SGR (Sistemul Garantie-Returnare). Centrele regionale vor fi la Bucuresti, Timisoara, Targu Mures, Bacau, Craiova si Ploiesti. Centrele mici, unde se va face doar numararea ambalajelor, vor fi amplasate in Oradea, Cluj, Constanta, Pitesti, Suceava, Deva, Baia Mare, Galati, Miercurea-Ciuc, Brasov si Calarasi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…