Implicarea lui Iohannis a determinat fuga lui Plahotniuc. Presedintele Romaniei confirma
Anuntul de demisie al guvernului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc a venit la scurt timp dupa ce la Chisinau a ajuns o delegatie trimisa de Klaus Iohannis pentru a gasi solutii de rezolvare a crizei din Republica Moldova.
Presedintia Romaniei confirma ca a avut un rol determinant in fuha lui Plahotniuc de la putere. „Aceste evolutii au avut loc in contextul vizitei pe care Consilierul Prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chisinau”, se afriam intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Comunicatul integral
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, saluta ultimele evolutii, din cursul zilei de astazi, in situatia politica din Republica Moldova, care sunt de natura sa contribuie la iesirea din criza si la o tranzitie pasnica a puterii.
Aceste evolutii au avut loc in contextul vizitei pe care Consilierul Prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chisinau.
Din delegatia condusa de Consilierul Prezidential Bogdan Aurescu au mai facut parte Dan Neculaescu, secretar de stat pentru relatii cu vecinatatea estica si relatii multilaterale la nivel global in cadrul Ministerului Afacerilor Externe roman, si Daniel Ionita, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova.
Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau, Dereck Hogan, precum si intalniri cu fortele si actorii politici implicati in criza in curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu si Andrei Nastase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc si Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanii, si Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Cu prilejul tuturor intalnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova.
In cadrul discutiilor, Consilierul Prezidential Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul Romaniei la calm, retinere si necesitatea ca toate fortele politice sa actioneze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost facut inclusiv in contextul pregatirii unui mare mars in cursul zilei de duminica, 16 iunie a.c., in centrul capitalei Chisinau. Toti factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situatiei de ordine publica din Republica Moldova si destabilizarea acesteia.
De asemenea, reprezentantul Romaniei a facut un apel la dialog politic pentru solutionarea cat mai rapida, pe cale pasnica, a crizei politice, in conformitate cu valorile si principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept.
In egala masura, Bogdan Aurescu a subliniat importanta cruciala a continuarii parcursului european al Republicii Moldova, a implementarii Acordului de asociere cu UE si a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeana. De asemenea, Consilierul Prezidential pentru politica externa a subliniat importanta continuarii Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova si a proiectelor de cooperare derulate cu Romania, inclusiv si mai ales a proiectelor strategice de interconectare.
Totodata, Consilierul Prezidential Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuarii pozitiei Republicii Moldova in privinta reglementarii dosarului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in granitele sale international recunoscute si cu respectarea vectorului sau pro-european, precum si importanta consolidarii comunitatii de limba, cultura si istorie care sta la baza relatiei speciale cu Republica Moldova.
Toti interlocutorii au multumit tarii noastre si Presedintelui Klaus Iohannis pentru Pozitia Romaniei privind situatia politica din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum si pentru scrisoarea adresata de Presedintele Romaniei institutiilor europene pe data de 12 iunie a.c.
In cadrul discutiei cu Presedintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorinta sustinerii si continuarii Parteneriatului Strategic bilateral cu Romania, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, si a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizarii cat mai rapide a proiectelor de interconectare energetica cu Romania.
Fuga lui Plahotniuc
Partidul Democrat (PD) din Republica Moldova a decis vineri sa cedeze puterea guvernului investit de majoritatea ACUM – PSRM ‘pentru a debloca situatia politica din tara si pentru a evita escaladarea situatiei si ajungerea la violente’, a anuntat Vladimir Cebotari, vicepresedintele PD, dupa sedinta Consiliului National Politic al partidului, potrivit Deschide.md si Ziarului National din Chisinau.
‘Aceasta e singura modalitate legala prin care se poate face acest lucru in situatia juridica in care ne aflam. Toti ministrii urmeaza sa demisioneze de azi. Decizia noastra are efectiv politic si va fi un semnal clar ca PD nu se tine de putere, lucru pe care il spunem de mai multe zile”, a afirmat el.
‘Avand in vedere situatia actuala, am decis sa ne retragem de la guvernare prin demisia executivului’ condus de premierul Pavel Filip, a declarat Cebotari.
Insa, adauga Cebotari, guvernul premierului Maia Sandu s-ar afla in continuare in ‘ilegalitate’, iar solutiile ‘juridice’ pentru a debloca situatia ar fi la democrati, care asteapta in continuare partidele parlamentare la ‘dialog’, noteaza Ziarul National.
‘Consiliul National Politic al PD a luat act de refuzul la dialog al celorlalte partide. PD a fost pregatit sa ofere solutii pentru ca binomul PSRM-ACUM sa poata prelua guvernarea legal, sa iasa din ilegalitate. Avand in vedere lipsa deschiderii spre dialog, dar si pentru a debloca situatia, s-a decis retragerea de la guvernare prin demisia executivului. Astfel, prim-ministrul (Pavel Filip) si toti ministrii demisioneaza din functie incepand de astazi’, a afirmat vicepresedintele democratilor moldoveni.
Totusi, potrivit acestuia, aceasta decizie ‘nu va solutiona problema blocajului politic si institutional din tara’. ‘Iesirea din blocaj revine binomului PSRM si partidele asa-zis europene, cum le-a numit (Vladimir) Putin’, a spus Cebotari.
El a adaugat ca orice guvern care va fi instalat va fi ‘ilegal’, atat timp cat exista decizia de sambata trecuta a Curtii Constitutionale, care dizolvase parlamentul rezultat in urma alegerilor din 24 februarie.
Potrivit acestuia, functionarii publici se afla in continuare intr-o situatie de risc juridic.’Cel mai probabil se va ajunge la anticipate’, a concluzionat el.
Consiliul National Politic al Partidului Democrat s-a intrunit vineri intr-o sedinta, care a durat mai bine de sase ore, pentru a lua o ‘decizie privind solutionarea blocajului politic si juridico-institutional in care se afla Republica Moldova’.
De la sfarsitul saptamanii trecute in Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sambata trecuta, Partidul Socialistilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) si au investit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu.
A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care pana atunci negociase cu socialistii formarea unei aliante majoritare, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, despre care se spune ca este aservita liderului democratilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functia de presedinte, iar premierul in exercitiu, Pavel Filip, a fost numit presedinte interimar. De asemenea, Curtea Constitutionala a decis dizolvarea noului legislativ rezultat in urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocand alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.
In urma alegerilor din 24 februarie, in parlamentul de la Chisinau au intrat socialistii lui Igor Dodon – 35 de deputati, PD (condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc) – 30, Blocul ACUM (PAS plus PPDA)- 26 , Partidul Shor – 7 si trei deputati independenti.