Ierusalim: Vizita ministrului de extrema dreapta Itamar Ben-Gvir pe Esplanada Moscheilor a starnit furia palestinienilor si reactii internationale
Vizita ministrului Securitatii Nationale, Itamar Ben-Gvir, de extrema dreapta la un loc sfant contestat din Ierusalim a fost considerata de palestinieni drept „o provocare fara precedent” si a suscitat condamnari internationale, informeaza BBC si Reuters.
Pretentiile de ambele parti asupra complexului duc la tensiuni intre Israel si palestinieni, care insa au escaladat odata cu aparitia noului guvern nationalist al Israelului.
Vizita lui Ben-Gvir a fost primul sau act public de cand guvernul, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a depus juramantul in urma cu cinci zile.
Esplanada Moscheilor este cel mai sacru loc din iudaism si al treilea cel mai sfant din islam. Este cunoscut de evrei ca Muntele Templului, locul a doua temple biblice, iar de musulmani ca Haram al-Sharif, locul ascensiunii lui Mahomed in Rai. Intregul complex este considerat a fi Moscheea al-Aqsa de catre musulmani. Evreilor si altor non-musulmani li se permite sa mearga la complex, dar nu sa se si roage, desi palestinienii vad vizitele evreilor ca incercari de a schimba statu quoul delicat.
Ben-Gvir, liderul partidului Otzma Yehudit (Puterea Evreiasca), a spus de mult timp ca doreste sa modifice regulile pentru a permite evreilor sa se roage acolo. „Muntele Templului este deschis tuturor”, a scris el pe Twitter, insotit de o fotografie cu el inconjurat de un cordon de securitate cu Domul auriu al Stancii in fundal.
Inaintea alegerilor din noiembrie, Ben-Gvir a spus ca va cere ca Benjamin Netanyahu sa introduca acolo „drepturi egale pentru evrei”.
Cu toate acestea, Netanyahu a incercat sa-i asigure pe aliatii Israelului ca nu va permite nicio schimbare. O clauza din acordurile sale de coalitie prevede ca statu quoul „cu privire la locurile sfinte” va ramane intact.
Ben-Gvir a primit aprobarea pentru prima sa vizita de cand a devenit ministru, dupa ce s-a consultat pe Netanyahu si cu oficialii de securitate.
Tensiunile dintre Israel si palestinieni au escaladat in violente in mai 2021, cand Hamas a lansat rachete spre Ierusalim, declansand un conflict de 11 zile cu Israelul.
O vizita la acest loc in 2000 a lui Ariel Sharon, pe atunci liderul opozitiei, i-a infuriat pe palestinieni. Violenta care a urmat a escaladat pana la a doua revolta palestiniana, sau intifada.
Muntele Templului/Haram al-Sharif este cel mai sensibil loc din conflictul israeliano-palestinian. Situat in Ierusalimul de Est, a fost capturat de Israel din Iordania in razboiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Conform unui set delicat de aranjamente, Iordaniei i sa permis sa-si continue rolul istoric de custode al site-ului, in timp ce Israelul si-a asumat controlul asupra securitatii si accesului.
Rugaciunea musulmana a continuat sa fie singura forma de inchinare permisa acolo, desi a fost ridicata interdictia privind vizitele evreilor. Palestinienii sustin ca in ultimii ani s-au luat masuri care submineaza statu quoul, vizitatorii evrei ortodocsi fiind adesea vazuti rugandu-se in liniste fara a fi opriti de politia israeliana. Numarul de vizite ale evreilor a crescut in ultimii ani, ceea ce palestinienii sustin ca face parte dintr-o incercare de a prelua site-ul.
Dupa vizita lui Ben-Gvir, ministerul palestinian de externe a denuntat ceea ce a descris drept „asaltarea moscheii al-Aqsa de catre ministrul extremist Ben-Gvir” pe care o considera „o provocare fara precedent si o escaladare periculoasa a conflictului”.
Prim-ministrul palestinian Muhammad Shtayyeh a cerut „dejucarea incursiunilor care au ca scop transformarea Moscheei al-Aqsa intr-un templu evreiesc”, declarand ca vizita lui Ben-Gvir a fost „o incalcare a tuturor normelor, valorilor, acordurilor si legilor internationale si angajamentelor Israelului in fata presedintelui american”.
Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca va solicita o condamnare a Consiliului de Securitate, a informat si agentia palestiniana de stiri WAFA.
Un purtator de cuvant al gruparii militante islamiste palestiniene, Hamas, care guverneaza Fasia Gaza, a numit-o „crima” si a promis ca site-ul „va ramane palestinian, arab, islamic”, si ca „o continuare a acestui comportament va aduce toate partile mai aproape de o mare confruntare”.
In tweetul sau, Ben-Gvir a sfidat Hamas, declarand: „Niciun guvern israelian din care sunt membru nu se va inchina in fata unei organizatii teroriste dispretuitoare si criminale… si daca Hamas crede ca eu voi fi descurajat de amenintarile sale, trebuie sa accepte ca vremurile s-au schimbat si ca exista un guvern in Ierusalim”, a scris el.
Reactii internationale
Atat Emiratele Arabe Unite, cat si China au cerut Consiliului de Securitate al ONU sa se intalneasca public pentru a discuta problema, probabil joi.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres „face un apel tuturor sa se abtina de la masuri care ar putea escalada tensiunile in si in jurul locurilor sfinte”, a declarat purtatorul de cuvant adjunct al ONU, Farhan Haq.
Intrebat despre vizita, un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe a spus ca orice actiune unilaterala care pune in pericol statu quoul locurilor sfinte din Ierusalim este inacceptabila.
Ambasadorul SUA in Israel, Thomas Nides, „a fost foarte clar in conversatiile cu guvernul israelian cu privire la problema mentinerii statu quoului”, se arata intr-un comunicat al ambasadei SUA.
Iordania, custodele Al Aqsa, l-a convocat pe ambasadorul israelian si a spus ca vizita a incalcat dreptul international si „statu-quoul istoric si legal din Ierusalim”.
Liderul Hezbollahului siit libanez, Hassan Nasrallah, a spus ca orice incalcare a statu-quoului „nu numai ca va arunca in aer situatia din interiorul Palestinei, dar ar putea arunca in aer intreaga regiune”.
Reprezentantul Uniunii Europene pentru Orientul Mijlociu, Sven Koopmans, a spus ca statu-quoul trebuie mentinut.
Egiptul si Emiratele Arabe Unite, ambele dintre putinele state arabe care au recunoscut Israelul, au condamnat vizita, iar Arabia Saudita a criticat si actiunea lui Ben-Gvir.
Turcia, care a incheiat recent o ruptura diplomatica de lunga durata cu Israelul, a condamnat vizita ca fiind „provocatoare”.
Intr-un efort aparent de a calma situatia, un oficial din biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca premierul este pe deplin angajat „sa mentina cu strictete statu-quoul”.