Icoane ale unei manastiri din Prahova, IRADIATE NUCLEAR. Ce s-a intamplat
Tehnologia nucleara a fost folosita pentru a salva icoanele dintr-o manastire veche din satul Izvoarele, Prahova. Obiectele bisericesti, din secolul 19, erau infestate cu insecte.
Ideea de a trata nuclear icoanele i-a venit chiar staretului manastirii, parintele Ioan. „Era responsabilitatea mea sa fac ceva. La inceput, am injectat substante chimice in gaurile provocate de insecte. Deoarece icoanele sunt groase, substantele n-au ajuns la sursa infestarii si nu au avut efect. De aceea am cautat o solutie mai buna”, a povestit parintele.
El a luat icoanele si le-a dus la Centrul de Iradieri Tehnologice (IRASM) de la Bucuresti. „A auzit de noi la televizor. Ne-am trezit cu el la usa, fara niciun telefon in prealabil”, a declarat Valentin Moise, directorul IRASM.
Tratamenul cu iradiatii nucleare elimina insectele in totalitate si este mai ieftin decat cel cu substante chimice, folosit de obicei in astfel de situatii.
Oamenii de stiinta au utilizat raze gamma pentru a trata artefactele. „Cu ajutorul acestei tehnologii am putut sa dezinfestam multe obiecte antice, de la carti religioase vechi de 500 de ani pana la icoanele pretioase de la manastirea din Izvoarele”, a mai spus Moise.
„Una dintre cele mai mari probleme pe care le-am avut a fost sa convingem lumea ca radiatiile nu distrug artefactele. Exista o confuzie cand aud de cuvantul radiatie. Obiectele nu patesc nimic si nici nu devin radioactive”, a mai spus directorul IRASM.
Cu aceasta tehnologie au mai fost tratate picturi, haine si instrumente muzicale. Expertii de la IRASM au folosit-o si asupra intregii colectii de la Muzeul Theodor Aman din Bucuresti, care a trebuit sa fie inchis in 2004 din cauza conditiilor improprii in care erau tinute tablourile. Acestea erau contaminate cu fungi si alte bacterii. Museul a fost redeschis in 2013.
Utilizarea cu succes a tehnologiei nucleare asupra artefactelor din Romania a ajuns in atentia lumii intregi, Agentia Internationala pentru Energie Atomica publicand aceste povesti de succes pe site-ul sau.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook