Curtea Constitutionala a Romaniei discuta joi cererea presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, de a se constata conflictul juridic intre Guvern si DNA ca urmare a cercetarii privind legalitatea hotararilor Executivului prin care parti din insula Belina si bratul Pavel au trecut din proprietatea statului in cea a judetului Teleorman. Procurorul DNA a avut un schimb dur de replici cu Tudorel Toader in fata judecatorilor CCR.
”Dosarul nu vizeaza daca hotararea de guvern a fost emisa in conditii de legalitate pentru ca e rolul instantei de contencios. Procurorul are rolul de a efectua cercetari penale, dar trebuie sa fie lasat sa-si exercite acest rol constitutional. Or dumneavostra vi se cere sa stabiliti ce poate face un procuror si unde poate sa exercite o cercetare penala. Nu puteti dumneavostra, domnule presedinte. Se incalca principiul statului de drept.
Nu se poate ca in Romania in secolul XXI sa vina un functionar de rang inalt si sa impuna unde sa faca procurorul ancheta penala. Lasati instantele sa isi desfasoare rolul constitutional de a-l verifica pe procuror daca exercita o urmarire penala loiala”, a spus procurorul DNA Simona Ricu in fata judecatorilor CCR.
Tudorel Toader a incercat sa o umileasca, folosind un ton persiflator. El a replicat ca ea poate ramane cu sufletul impacat, ca nu doreste nimeni sa stirbeasca din competenetele DNA.
”Nimeni nu ia din competentele procurorului. Procurorul sa ramana sa ancheteze infractiuni, dar sa nu se substituie nici instantei de contencios administrativ si nici Guvernului. Doamna procuror poate sa ramana impacata cu gandul ca nimeni nu doreste sa stirbeasca din competentele procurorului”, a spus Tudorel Toader.
Procurorul DNA nu s-a lasat intimidat si i-a transmis ministrului Justitiei ca el nu stie exact toate actele urmarire de procurorii DNA in Dosarul Belina.
”Domnul ministru nu cunoaste actele de urmarire penala efectuate in acest dosar de urmarire penala. Nu are de unde sa stie daca procurorul urmareste aceste norme de tehnica legislativa sau constitutionale. A prezentat doar o opinie prezenta pe site-ul DNA, iar acest dosar este prezentat destul de succint, pentru ca urmarirea penala in aceasta faza este secreta. Eu atat va rog, domnule presedinte si onorata Curte: lasati procurorul sa-si exercite atributiile constitutionale. Nu impuneti procurorului care sunt limitele”, a subliniat procurorul DNA.
In 23 octombrie, presedintele Senatului a cerut CCR sa constate si sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Ministerul Public — Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte.
Conform solicitarii catre CCR, acest conflict a intervenit ca urmare a cercetarii penale a DNA asupra legalitatii Hotararii Guvernului 858/2013 si a Hotararii Guvernului 943/2013, dupa cum se preciza intr-un comunicat al Senatului.
Potrivit sursei citate, in documentul inaintat CCR se sustine ca actele si faptele concrete expuse in sesizare dovedesc existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA — componenta a Ministerului Public, care consta in declansarea unei proceduri de urmarire penala in legatura cu adoptarea unor hotarari de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de guvern da expresie competentei originare a Executivului, se arata in comunicat.
Presedintele Senatului a solicitat CCR: sa constate existenta conflictului juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — Directia Nationala Anticoruptie, pe de o parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte; sa constate cauza conflictului — Ministerul Public — Directia Nationala Anticoruptie si-a arogat competenta de anchetare a circumstantelor, imprejurarilor, oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari de guvern; sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de guvern.
DNA efectueaza cercetari fata de mai multe persoane pentru fapte care au legatura cu transferul de proprietate a unor parti din insula Belina si bratul Pavel.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…