Categories: news

Iar va fi isterie in PSD, ce se prevede in proiectul lui Tudorel Toader in cazul abuzului in serviciu si al conflictului de interese

Potrivit proiectului de modificare a codurilor penale, pentru abuz in serviciu nu a fost impus un prag de la care infractiunea sa poata fi cercetata. Astfel, abuzul constituie fapta functionarului care nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante sau a unei OUG.

Potrivit documentului intrat in posesia Mediafax, abuzul in serviciu este fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Pedeapsa pentru infractiune este cuprinsa intre 2 si 7 ani de inchisoare si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica.

In ceea ce priveste conflictul de interese, acesta este definit, potrivit documentului, ca fiind fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, ori pentru o alta persoana cu care, in ultimii cinci ani, s-a aflat in raporturi de munca ori specifice raporturilor dintre profesionisti. Pedeapsa ar ajunge pana la cinci ani de inchisoare.

In proiect se prevede ca in aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisa combinarea prevederilor din legi succesive.

Modificari au fost aduse si in ceea ce priveste confiscarea speciala. Instanta va avea in vedere bunurile dobandite de persoana condamnata , intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la trimiterea in judecata. De asemenea, proiectul prevede o raportare la veniturile legale ale persoanei. Confiscarea extinsa se poate dispune doar asupra bunurilor dobandite incepand cu data de 22 aprilie 2012, inclusiv, mai arata documentul.

In privinta masurilor asiguratorii, potrivit proiectului de lege, procurorul are obligatia de a lua aceste masuri pentru a evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor ce pot face obiectul confiscarii speciale sau a confiscarii extinse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago