Hotie in pandemie. Seful DNA anunta ca sunt 133 de dosare penale: „Sunt persoane importante”
Procurorul sef al DNA, Crin Bologa, a anuntat joi ca DNA are in lucrare 133 de dosare penale legate de achizitiile in domeniul sanatatii din timpul pandemiei. „Sunt persoane importante, de la diferite niveluri ale statului roman, si la nivel local dar si la nivel central”, a mentionat Bologa.
„Coruptia in dosarele pandemiei arata extinsa, urmarirea penala este destul de greoaie pentru ca in majoritatea dosarelor sau in cele importante trebuie sa facem comisii rogatorii in China, in Turcia, pentru ca foarte multe din materialele respective au fost achizitionate de acolo”, a declarat Bologa intr-un interviu pentru Europa FM.
Seful DNA a adaugat ca, de la inceputul pandemiei Covid si pana acum, au fost inregistrate 133 de dosare la DNA. Prejudiciul se ridica la nivelul zecilor de milioane de euro, prin infractiuni de coruptie in timpul pandemiei, iar persoanele vizate sunt importante.
„Ne intereseaza foarte tare acest aspect, coruptia legata de pandemie, este foarte grav ca unii cetateni, cu functie de conducere in statul roman, sa profite de aceasta situatie grava si sa se imbogateasca pe seama bolii, pe seama suferintei oamenilor. (…) Sunt persoane importante, de la diferite niveluri ale statului roman, si la nivel local dar si la nivel central”, a subliniat Bologa.
DNA a lucrat foarte mult in perioada pandemiei, in ciuda perceptiei publice, a mai spus Crin Bologa: „Nu mai putem expune public persoanele incatusate, noi in 2020 am avut mai multe persoane arestate ca in anii precedenti, dar acest lucru nu s-a vazut pentru ca nu le-am mai expus. In anul 2020, am trimis in judecata mai multi inculpati, am trimis dosare in instanta mai multe ca in 2019 sau 2018.”
Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat, potrivit sefului DNA, li s-a luat posibilitatea de a recruta noi procurori, ajungandu-se in prezent la o schema de personal de doar 60%: „Ni s-a luat posibilitatea de a ne recruta oameni, s-a ridicat vechimea in functia de procuror pentru a putea accede la DNA. Aceste lucruri au dus ca acum sa functionam cu procurori care ocupa schema intr-un procent de 60% si nu mai putem aduce oameni. Din 42 de functii de conducere, doar 18 sunt ocupate, 24 nu sunt ocupate, 39 de functii de procuror sunt libere. Noi ne indreptam in scurt timp spre jumatatea schemei de personal.”
Nici logistic Directia Nationala Anticoruptie nu sta mai bine: „Acum suntem in situatia in care trebuie sa restrangem activitatea procurorilor nostri pentru a face loc si celor de la EPPO. Structura de suport este la DNA si, daca vor incepe activitatea de la 1 iunie, vor fi la noi pana cand obtinem un sediu. Am cerut sume de bani de care am avea nevoie, dar ni s-a taiat din buget. Speram ca la rectificarile bugetare sa mai primim sume de bani. Pentru serviciul tehnic cred ca am primit cam 10% din ce am cerut, pentru dotare tehnica (…), care sa ne permita interceptarea audio-video ambientala dar si a comunicatiilor telefonice, ca sa ne ridicam la nivelul partenerilor europeni, americani. (…) Noi suntem si un contribuabil al statului, suntem profitabili, la un buget de 40 de milioane de euro, cat primim noi pe an, am stabilit prejudicii in jur de 170 de milioane de euro anul trecut.”