Guvernul de la Berlin a prezentat scenariile probabile ale unui atac asupra Germaniei, care s-ar putea produce „in cativa ani”
Guvernul german a predat Bundestagului un raport de „analiza a riscurilor in materie de aparare civila”, in care prezinta unul dintre scenariile probabile ale unui eventual conflict intre un agresor nenumit – dar care este, in mod evident, Rusia – si NATO, pe baza lectiilor invatate din razboiul total al Rusiei impotriva Ucrainei.
Potrivit raportului citat de cotidianul Ukrainska Pravda, razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a confirmat faptul ca razboiul modern combina operatiunile clasice si neconventionale, acestea din urma incluzand atacuri cibernetice, campanii de dezinformare si sabotaj.
„Un atac al agresorului – hibrid si/sau care utilizeaza intregul arsenal al fortelor armate moderne in toate dimensiunile (terestra, aeriana/spatiala, maritima, cibernetica si informationala) pe teritoriul NATO – este, prin urmare, un scenariu probabil”, se arata in raport.
Autorii raportului schiteaza apoi unul dintre scenariile unui astfel de atac, subliniind ca este doar unul dintre scenariile posibile si fara a preciza ce prevad celelalte scenarii. Acest scenariu imparte conflictul in patru faze.
Faza I dureaza cativa ani, cu diferite grade de intensitate, si implica o influenta hibrida din partea agresorului: spionaj, atacuri cibernetice, sabotaj si atacuri asupra unor instalatii vitale si de aparare si asupra infrastructurii critice. O caracteristica esentiala a acestei faze este faptul ca influenta hibrida este exercitata in mod ascuns si nu poate fi asociata imediat cu agresorul.
Faza a II-a dureaza cateva luni si implica desfasurarea fortelor agresorului la frontierele estice ale NATO – si desfasurarea fortelor de descurajare ale NATO ca raspuns. Influenta hibrida continua, dar devine mai intensa si mai putin ascunsa.
Faza III, care dureaza cel putin un an, implica o agresiune militara deschisa impotriva teritoriului NATO – atacuri selective cu mijloace conventionale si neconventionale, inclusiv impotriva unor tinte din Germania, precum si posibila perturbare a satelitilor din spatiu.
In cele din urma, in timpul fazei IV, trupele agresorului strapung liniile de aparare ale NATO in Germania. Se are in vedere, de asemenea, o confruntare armata la scara larga in spatiu. Scenariul presupune ca aceasta faza se incheie cu „un acord de incetare a focului dupa nu mai mult de cateva luni”.
In raport, guvernul german propune ca acest scenariu sa fie folosit ca baza pentru construirea unui concept de aparare civila, iar agentiile relevante sa poata modela alte „subscenarii” pentru o aparare mai eficienta.
S-a anuntat anterior ca armata germana, Bundeswehr, elaboreaza un nou plan operational de aparare cuprinzator pentru prima data de la sfarsitul Razboiului Rece, luand in considerare lectiile invatate in urma agresiunii la scara larga a Rusiei impotriva Ucrainei. Planul de aparare german este clasificat ca fiind „strict secret”, are sute de pagini si se asteapta sa fie finalizat pana la sfarsitul lunii martie.
In ultimele saptamani, o serie de tari europene membre NATO au avertizat asupra riscului unei agresiuni rusesti in viitorul apropiat. Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a declarat in ianuarie ca Alianta ar trebui sa se pregateasca pentru un atac rusesc asupra unei tari NATO in termen de 5-8 ani.