news

Guvernul Ciolacu s-a imprumutat luni, pe ascuns, de inca 3 miliarde de euro de pe pietele externe. Executivul cauta imprumuturi de 8,5 miliarde euro pana la sfarsitul anului

Guvernul Ciolacu a iesit pe pietele externe pentru a se finanta prin doua emisiuni de obligatiuni denominate in euro, scadente in 18 septembrie 2028 si 18 septembrie 2033, anunta agentia Bloomberg. Imprumutulo este de 3 miliarde de dolari.

„Romania a lansat luni vanzarea de obligatiuni in euro, aceasta fiind cea de a treia oara cand apeleaza la pietele internationale pentru finantare.

Natiunea balcanica ofera obligatiuni cu scadenta in 2028 si 2033 la (…) 255 de puncte de baza peste swapurile medii pentru datoria cu scadenta mai scurta si in zona de 360 de puncte de baza pentru obligatiunile cu scadenta mai lunga, potrivit unei persoane familiarizate cu aceasta chestiune, care a cerut sa nu fie identificata deoarece nu este autorizata sa vorbeasca despre acest subiect (…)

Emisiunea are loc in contextul in care tara se apropie de atingerea obiectivului de a strange pana la 8,5 miliarde de euro (9,1 miliarde de dolari) de pe piata internationala in acest an. Romania a strans deja aproximativ sase miliarde de euro in obligatiuni in euro si dolari”, a informat Bloomberg, luni dimineata.

„Guvernul a estimat ca necesarul brut de finantare al tarii pentru 2023 va ajunge la 160 de miliarde de lei (34,6 miliarde de dolari). In ultima luna, Bucurestiul a purtat discutii intense cu Comisia Europeana pentru a creste tinta de deficit bugetar impusa de Uniunea Europeana, de la 4,4% din PIB, la 5,5%, in conditiile in care cheltuielile cresc, iar racirea economiei afecteaza colectarea taxelor.

Ministrul de Finante avertizeaza asupra riscului unui deficit bugetar de 7% din PIB.

UE are ca obiectiv aducerea tintei de deficit pentru tara est-europeana la 3% din PIB si nu a acceptat inca propunerea Romaniei”, a mai aratat Bloomberg.

Guvernul nu a anuntat nimic public in acest sens.

Romania plateste cele mai mari dobanzi din UE, de 8%, pentru imprumuturile deja accesate. Ungaria imprumuta bani la o dobanda de 5,92%, Polonia: 4,83%, Bulgaria: 1,09%, Germania: 0,28%, iar Lituania are credite cu 0,16%, potrivit Bancii Centrale Europene.

Analistii economici spun ca rata dobanzii are legatura cu ratingul de tara, cu inflatia si cu deficitul bugetar.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago