Guvernul Ciolacu anuleaza facilitatile fiscale pentru IT-isti, constructii si agricultura. Industria constructiilor reactioneaza dur: „Extrem de nociv”
Premierul Marcel Ciolacu va elimina facilitatile fiscale din domeniile IT, constructii si agricultura, au anuntat vineri surse guvernamentale.
Masura se va aplica etapizat, la 1 septembrie 2023 si 1 ianuarie 2024, au precizat sursele.
„CASS sa plateasca toata lumea”, a decis Ciolacu.
Una dintre facilitati privea scutirea de la plata contributiei la sanatate, de 10% din venitul brut. Angajatii din IT sunt scutiti doar de plata impozitului pe venit
Potrivit OG 16/2022, pentru angajatii si angajatorii din constructii si din sectorul agro-alimentar opereaza urmatoarele facilitati: scutirea de impozitul pe venit; scutirea de contributia la sanatate; reducerea contributiei la pensii, de la 25% la 21,25%; reducerea contributiei asiguratorii pentru munca, de la 2,25% la 0,3375%.
O parte din exceptiile de la impozitarea veniturilor prevazute de Codul Fiscal, exceptii care in total inseamna o pierdere bugetara de aproximativ 74 miliarde lei, vor fi anulate de Guvern, dupa o analiza facuta de Ministerul Finantelor, a declarat, la finalul saptamanii trecute, premierul Marcel Ciolacu.
„PNRR prevede sa scoatem din exceptiile fiscale acordate. Da, cred ca in viitor vor trebui scoase anumite exceptii. Asta nu inseamna ca din analiza noastra preliminara vom umbla la exceptiile din IT in acest moment, care sunt exceptii de aproape 20 de ani si au adus un lucru benefic pana acum, un hub important in Romania. Sunt exceptii la codul fiscal de aproximativ 74 miliarde lei. Este un lucru total anormal si avem o recomandare de la toate organismele financiare internationale. Cu alte cuvinte, trebuie sa revenim la un climat concurential egal in Romania. S-a terminat perioada exceptiilor peste exceptii. Sunt ferm convins ca dupa ce vom lua decizia, vom veni si vom comunica. Avem recomandarile internationale in acest sens. In acest moment se face o analiza la Ministerul Finantelor, dar nu vom lua nicio decizie pana nu vom sta de vorba cu toti actorii implicati”, a spus Marcel Ciolacu.
Cristian Erbasu, pesedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, a replicat ca o eliminare, la acest moment, a facilitatilor fiscale de care beneficiaza industria de profil ar fi „extrem de nociva”, adaugand ca reducerea lor treptata din 2025, conform angajamentelor asumate prin PNRR de Romania, ar permite companiilor din domeniu sa-si deruleze proiectele in mod predictibil.
„Este evident ca industria este foarte ingrijorata de acest aspect, pentru ca noi am avut o planificare pe 10 ani, intre 2019 si 2028. Pe de alta parte, sunt niste asumari ale statului roman – in PNRR ne-am asumat ca din 2025 aceste facilitati vor scadea treptat pana in 2028. Am convenit si asa am simtit din partea Guvernului ca o eliminare sau o diminuare a facilitatilor in acest moment ar fi extrem de nociva pentru piata, pentru mediul investitional si, pe urmatoarea perioada, un an-un an si jumatate, speram sa nu se actioneze asupra acestor facilitati, urmand, evident, asa cum e prevazut si in PNRR, treptat – mai sunt inca patru ani -, undeva la 25% in fiecare an sa se reduca aceste facilitati”, a declarat Cristian Erbasu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria alaturi de ministrul Economiei, Radu Oprea.