Guvernul a gresit pana si Bacalaureatul. Sute de mii de elevi pot repeta examenele din cauza unei erori
O parte dintre testarile care se desfasoara in aceasta luna si care vor luate in calcul la media de la Bacalaureat nu sunt legale pentru ca elevii nu au absolvit inca clasa a XII-a. Astfel, examenele copiilor pot fi anulate si repetate.
Presedintele Federatiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, atrage atentia asupra faptului ca, pentru a putea sustine examenul de bacalaureat, trebuie sa fii absolvent al invatamantului liceal, iar in luna februarie nu poti avea acest statut. Reactia liderului sindical vine in urma declaratiei deputatului Marilen Pirtea, presedintele Comisiei pentru educatie a PNL, potrivit caruia Bacalaureatul 2018 incalca legislatia, probele de competente sunt in afara legii, iar instanta poate anula cu usurinta examenul.
Potrivit lui Nistor, in Legea Educatiei Nationale sunt doua articole care „se bat cap in cap”. „Ca sa poti sustine un examen de bacalaureat, trebuie sa fii absolvent al invatamantului liceal. In luna februarie nu poti avea statutul respectiv. Sunt doua articole din Legea Educatiei Nationale, care, aparent, se bat cap in cap. Un articol care permite ca acea componenta a examenului de bacalaureat, care face referire la competentele digitale si lingvistice, sa fie sustinuta in semestrul al doilea, dar nu precizeaza daca este vorba de inceputul semestrului sau sfarsitul semestrului, iar un alt articol, care spune foarte clar, ca trebuie sa fii absolvent al invatamantului liceal pentru a putea intra in examenul de bacalaureat”, a declarat luni, pentru Agerpres, Marius Nistor.
El a admis ca, in conditiile actuale, vorbim despre desfasurarea competentelor digitale si lingvistice in afara cadrului legal, stipulat de Legea Educatiei Nationale, si a subliniat ca elevii nu ar trebui sa sufere din cauza adultilor, care „iau cu putere de decizie niste hotarari, fara sa isi faca propriile reglari din punct de vedere legislativ”.
„In momentul de fata, vorbim despre desfasurarea competentelor digitale si lingvistice in afara cadrului legal, stipulat de Legea Educatiei Nationale. Avem un ordin de ministru care nu este pus in concordanta cu prevederile Legii Educatiei Nationale. Ne dorim ca nimeni sa nu conteste aceste competente digitale si lingvistice, pentru ca sper sa primeze in primul si primul rand interesul major al elevilor. Elevii nu trebuie sa sufere pentru ca adultii iau cu putere de decizie niste hotarari, fara sa isi faca propriile reglari din punct de vedere legislativ”, a aratat sindicalistul.
Intrebat ce se poate face in aceasta privinta, Nistor a raspuns: „Absolut nimic”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.