„Guvernantii dau inapoi, protestatarii nu pleaca nicaieri”. Presa internationala este impresionata de manifestatiile din Romania
Imaginile cu sutele de mii de lumini care au inundat Piata Victoriei i-au impresionat pe jurnalistii din toata lumea si au facut inconjurul globului, scrie Digi24.
Imaginea cu luminile din Piata Victoriei i-a impresionat si pe jurnalistii de la New York Times. Publicatia americana a notat ca demonstrantii au ramas in strada, in ciuda abrogarii ordonantei, pentru ca nu mai au incredere ca guvernul nu va mai incerca ceva asemanator si in viitor.
CNN a ales o fotografie cu Piata Victoriei luminata de demonstranti drept imaginea-cheie a celei de-a sasea zile de proteste. De asemenea, televiziunea americana a amintit ca multimea a cantat imnul si a tinut un moment de reculegere in memoria eroilor Revolutiei din 1989.
Aceeasi imagine, cu piata ca un furnicar de luminite a fost folosita ca ilustratie si de jurnalistii de la Der Spiegel. Revista germana, pe pagina sa electronica, a scris ca jumatate de milion de romani au fost in strada desi guvernul a retras ordonanta 13.
BBC a pus pe site o imagine cu zecile de mii de telefoane mobile care au luminat piata din fata Guvernului. Jurnalistii britanici se intreaba daca retragerea ordonantei este o capitulare sau doar o retragere strategica, avand in vedere ca Executivul vrea sa trimita un proiect de lege in Parlament cu aceleasi prevederi.
De asemenea, Nick Thorpe scrie intr-o analiza privind situatia din Romania ca l-a intrebat pe liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, daca Guvernul Romaniei capituleaza sau se retrage strategic. Tariceanu spune ca actiunile Guvernului si modul in care au fost comunicate au fost „stangace”, dar a insistat ca au fost bine intentionate.
El a respins perceptia larga in Romania si in strainatate potrivit careia acest conflict este o batalie intre oficiali corupti si o societate care lupta impotriva coruptiei.
„O victorie pentru societatea civila romaneasca”, asa numeste Radio-Televiziunea Elvetiana decizia guvernului Grindeanu de a retrage ordonanta. Autorul articolului, acelasi jurnalist care i-a luat interviul lui Liviu Dragnea cand seful PSD a numit coruptia o porcarie, noteaza ca protestatarii si-au pierdut de tot increderea in Executiv. Un demonstrant rezuma teul care ii anima pe toti cei din piata: Normalitate, fara coruptie, fara hotie!
„Dupa ce guvernul a capitulat, protestatarii cer demisii”, titreaza publicatia germana Deutsche Welle.
Portalul de stiri economice Bloomberg relateaza la randul sau despre situatia din Romania. „Premierul refuza sa demisioneze in ciuda amplificarii protestelor”, scriu jurnalistii in debutul unui articol care aminteste inclusiv despre deprecierea monedei nationale si riscul pe care prelungirea acestei situatii l-ar putea reprezenta pentru cresterea economica.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook