Greva angajatilor din CASJ continua. Reprezentantii pacientilor vorbesc despre colaps in Sanatate
Salariatii caselor de asigurari de sanatate (CASJ) continua protestul pe termen nelimitat declansat joia trecuta. Acestia reclama in principal faptul ca salariile nu le-au mai fost ajustate din 2018. Reprezentantii pacientilor sustin ca aceasta greva poate afecta sistemul medical pe toate palierele existand riscul ca acesta sa intre in colaps. Actiunea angajatilor caselor de asigurari de sanatate din toata tara poate afecta platile catre furnizorii de servicii medicale si de medicamente. Pentru ca activitatea de relatii cu publicul a fost intrerupta, apar probleme si in procesarea si plata concediilor medicale.
Blocul National Sindical (BNS), alaturi de Federatia Sindicatelor Caselor de Asigurari de Sanatate (FSCAS), si conducerea CNAS au incercat rezolvarea problemelor de salarizare din aceasta institutie, promovand un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corectiilor salariale. Sindicalistii Federatiei Sindicatelor Caselor de Asigurari de Sanatate sustin ca, in final, ajuns pe agenda plenului Camerei Deputatilor, proiectul de lege a fost retras de la vot, motivul fiind ca impactul financiar este unul foarte mare.
„Acest fenomen aduce grave atingeri functionarii CNAS, CASMB, OPSNAJ si CAS judetene privind relatia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sanatate punand in pericol: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente si materiale sanitare din Programele Nationale de Sanatate pentru pacientii cu boli cronice; cresterea exponentiala a perioadelor de procesare si decontare a concediilor medicale; scaderea capacitatii de interactiune cu populatia beneficiara de servicii publice de sanatate“, afirma reprezentantii sindicatelor.
Sindicalistii arata ca degetul spre ministrul Sanatatii
In aceasta situatie, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a incercat sa indrepte atentia privind aceasta problema spre seful CNAS, Andrei Baciu. „Eu sper sa fie un protest in care sa existe in primul rand o negociere. Presedintele CNAS, Andrei Baciu, cred ca ar trebui sa faca pasi in a asculta doleantele celor care protesteaza. Ca sa rezolvi o problema trebuie sa existe dialog“. Sindicalistii l-au contrazis insa. „Domnia sa ne invita sa ne asezam la masa dialogului cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Pai suntem la masa dialogului cu presedintele Casei. Am incercat in repetate randuri si noi, si domnia sa convingem decidentii politici“, a declarat Dumitru Costin, presedinte BNS.
Mai mult, acesta a aratat ca de fapt Rafila are partea sa de vina pentru protest. „Avem nevoie de o solutie juridica, solutie care inseamna un amendament la legea in vigoare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care se afla in Parlament din luna iunie. Domnul ministru Rafila, din pacate, si trebuie sa o spun deschis, are o parte din vina pentru situatia in care ne aflam. Domnul Rafila s-a gandit sa lipeasca la acest proiect de lege, care are un impact financiar minor in ecuatia bugetara a Romaniei, deci nu creeaza dezechilibre, a venit cu o multime de amendamente acolo si a aruncat in aer impactul financiar“, a mai spus Dumitru Costin.
La randul sau, Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), a declarat ca spera ca situatia sa se rezolve cat mai repede pentru ca problemele in sistemul de sanatate pot deveni foarte grave. „Orice sincopa in functionarea CNAS aduce probleme de derulare a Programelor Nationale de Sanatate si nu numai. Daca miscarea sindicala dureaza mai mult, socul va ajunge si la medicii de familie, pentru ca CNAS, prin casele judetene, le deconteaza acestora serviciile catre pacienti. Sper sa se rezolve cat mai repede situatia pentru ca altfel vom avea probleme mari pe mai toate palierele sistemului medical, se poate ajunge la colaps“.