Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a decis sa trimita presedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire in functii de conducere la DNA si Parchetul General a procurorilor Mihaiela Moraru-Iorga si Remus-Iulian Popa, cei doi primind anterior aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Cu privire la propunerile de numire in functii de conducere a procurorului Mihaiela Moraru-Iorga si a procurorului Remus-Iulian Popa, Sectia de procurori a emis avize negative. In aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, miercuri, la sediul Ministerului Justitiei, s-a desfasurat un nou interviu cu cei doi candidati, in cadrul caruia au fost avute in vedere si aspectele retinute in avizele Consiliului Superior al Magistraturii. Dupa finalizarea interviului, au avut loc consultari extinse privind modul in care fiecare dintre candidati si-a sustinut candidatura, in considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justitiei in desfasurarea acestuia. In urma interviului desfasurat miercuri si dupa analiza intregii proceduri de selectie, ministra justitiei a decis sa continue procedura prin transmiterea catre presedintele Romaniei a propunerilor de numire in functiile de conducere ale celor doi candidati”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministrului Justitiei transmis, joi.
Potrivit sursei citate, procurorul Mihaiela Moraru-Iorga are o „solida” experienta profesionala, este specializata in combaterea infractiunilor de coruptie, cu activitate indelungata in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.
„Proiectul sau de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare si cu liniile de actiune institutionala ale procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate si, in special, consolidarea luptei impotriva coruptiei”, se mentioneaza in comunicat.
In ceea ce-l priveste pe procurorul Remus-Iulian Popa, MJ arata ca este un procuror cu o experienta „multilaterala” si recunoscuta in mediul profesional din care provine, imbina complementar pregatirea profesionala si cunostintele de management judiciar, constientizand necesitatea adaptarii Sectiei la continua evolutie a infractionalitatii, importanta recuperarii produsului infractional, a digitalizarii si cooperarii interinstitutionale.
„Ambii procurori detin calitatile profesionale si personale apte sa contribuie la eficientizarea activitatii structurilor de parchet pentru a caror conducere au candidat, lucru confirmat si prin consultarea avuta, inainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei si cu procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie”, spune sursa citata.
In virtutea prerogativelor legale, ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a transmis, joi, presedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a Mihaielei Moraru-Iorga in functia de procuror-sef al Sectiei de combatere a coruptiei in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si a lui Remus-Iulian Popa in functia de procuror-sef al Sectiei de urmarire penala in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, informeaza MJ.
Deputatul USR Stelian Ion a calificat-o pe Alina Gorghiu ca fiind „un ministru marioneta”, care a propus „doi candidati marioneta” pentru functii de conducere in DNA si Parchetul General.
„Ministru marioneta, candidati marioneta! Ministra Gorghiu merge mai departe cu procedura de numire a celor doi procurori cu aviz negativ de la CSM. Propunerile vor ajunge acum la papusarul-sef, Klaus Iohannis, doar de semnatura lui mai fiind nevoie pentru ca Mihaiela Iorga-Moraru sa conduca cea mai importanta sectie din DNA – Sectia de combatere a coruptiei, iar Remus Iulian Popa, Sectia de urmarire penala a Parchetului General. Obiectul coalitiei conduse de Iohannis de a pune cruce combaterii coruptiei reale si de a controla justitia este evident. O bataie de joc fara margini! Justitia e facuta praf pas cu pas”, a scris pe Facebook Stelian Ion.
Mihaiela Iorga-Moraru a mai lucrat la DNA in mandatul lui Daniel Morar si apoi al Laurei Codruta Kovesi, cu ultima intrand intr-un conflict care s-a lasat cu procese in instanta, aminteste Agerpres.
Astfel, in iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga-Moraru din functia de procuror DNA pe motiv ca nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-sef al sectiei din care facea parte.
La randul ei, Mihaiela Iorga-Moraru si-a dat sefa in judecata, cerand despagubiri de 10.000 de euro, sustinand ca asupra ei au fost facute presiuni de ordin moral si emotional. Procesul s-a incheiat cu anularea ordinului de revocare, fara plata unor despagubiri.
Tot atunci, Mihaiela Iorga-Moraru sustinea ca intre ea si Laura Codruta Kovesi exista o tensiune, determinata ‘probabil’ de faptul ca nu a dat curs ‘anumitor solicitari’, referindu-se si la un dosar in care era implicata Elena Udrea.
CSM a admis cererea de revocare, iar Mihaiela Iorga-Moraru a fost mutata la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, insa nu a stat nicio zi acolo, fiind delegata imediat la Parchetul General.
Conflictul dintre cele doua a continuat dupa ce DNA a anuntat ca a identificat mai multe nereguli in activitatea Mihaielei Iorga-Moraru, in biroul sau fiind gasite o suma de bani si mai multe bunuri neinregistrate.
Ulterior, in noiembrie 2017, Mihaiela Iorga-Moraru a fost pusa sub acuzare de DNA Ploiesti si trimisa, peste cateva luni, in judecata, pentru ca l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Florian Walter, care era urmarit international si cercetat de DIICOT, scopul fiind acela de a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala a acestuia. Ulterior, rechizitoriul intocmit de DNA Ploiesti a fost anulat de Instanta suprema.
Apoi, in februarie 2018, Mihaiela Iorga-Moraru a afirmat la o televiziune ca Laura Codruta Kovesi a chemat-o in birou si a intrebat-o daca ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al carui nume era vehiculat pentru postul de premier, insa Kovesi a negat ca ar fi avut loc o asemenea discutie.
In iulie 2018, Kovesi a fost revocata din functia de procuror-sef al DNA, printr-un decret semnat de presedintele Klaus Iohannis, in timp ce Mihaiela Iorga-Moraru promova la Sectia speciala, structura creata pentru a se ocupa exclusiv de infractiunile savarsite de magistrati.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…