externe

Gigantul petrolier Saudi Aramco inregistreaza o scadere de 19% a profitului in primul trimestru

Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a raportat marti o scadere cu 19% a profitului din primul trimestru, inregistrand un venit net de 31,9 miliarde de dolari, in scadere de la 39,5 miliarde de dolari in primul trimestru al anului precedent, pe fondul scaderii pretului petrolului, scrie CNBC.

Analistii se asteptau la o scadere a profitului net in acest trimestru fata de anul precedent, in conditiile in care inflatia si cresterea ratelor dobanzilor pun presiune asupra cererii globale si alimenteaza temerile privind o recesiune. Cu toate acestea, profitul net al Aramco a depasit asteptarile de 30,5 miliarde de dolari, prognozate de analistii intervievati de Reuters.

Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a vorbit despre strategiei sa pe termen lung.

„Ne folosim de tehnologii de ultima generatie pentru a creste capacitatea de transformare a titeiului in produse chimice si pentru a satisface cererea anticipata de produse petrochimice”, a declarat Nasser.

Nasser a subliniat importanta continua a hidrocarburilor pentru nevoile energetice ale lumii, adaugand ca „credem ca petrolul si gazele vor ramane componente critice ale mixului energetic global in viitorul apropiat”.

El a precizat ca Aramco „avanseaza” in ceea ce priveste extinderea capacitatii de productie si ca „perspectivele sale pe termen lung raman neschimbate”.

Aramco a anuntat in martie un venit net record de 161,1 miliarde de dolari pentru anul 2022, in crestere cu 46,5% fata de anul precedent.

Preturile la petrol si gaze au crescut la inceputul anului 2022, in conditiile in care sanctiunile occidentale impuse Rusiei in urma invaziei in Ucraina au ingustat constant accesul la aprovizionarea cu titei. Dar anul acesta, pana acum, preturile au inceput sa scada.

Pretul titeiului Brent, de referinta internationala, a scazut cu 9% de la inceputul anului si cu peste 17% de la an la an.

La inceputul acestei luni, Rezerva Federala a SUA a majorat ratele dobanzilor cu un sfert de punct procentual, ceea ce a sporit ingrijorarea investitorilor ca o crestere economica mai lenta ar putea afecta cererea de energie.

„Presiunea exercitata de actiunile antiinflationiste intreprinse atat de Fed din SUA, cat si de BCE [Banca Centrala Europeana], au dus la o crestere slaba a cererii pentru cea mai mare parte a OECD, existand riscuri de recesiune in viitor”, a scris intr-o nota din aceasta saptamana Ed Morse, seful global al Citi pentru cercetare in domeniul materiilor prime.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago