UPDATE. Sefii Agentiei Nationale de Presa Agerpres se afla pe statele de plata ale PSD. Vezi REACTIA directorului Agerpres
Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, si directorul general adjunct, Dan Cristian Durleci, au parte de venituri suplimentare pe langa salariile primite de la Agentia Nationala de Presa. Ei incaseaza lunar bani si din partea social-democratilor, desi legea prevede ca Agerpres trebuie sa fie “independenta editorial”. Vezi la finalul articolului reactia lui Alexandru Giboi.
Agentia Nationala de Presa Agerpres este finantata din bani publici, pe 2015 avand alocati din partea Guvernului Victor Ponta peste patru milioane de euro, cu 12% mai mult fata de 2014. Legea prevede ca agentia “se organizeaza si functioneaza ca institutie publica autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, independenta editorial, sub controlul Parlamentului”. Cu toate acestea, pare mai degraba o anexa a PSD. Cei doi directori nu numai ca au fost promovati de PSD in functii, dar sunt si platiti de partid.
In declaratie de avere pe 2014 a directorului general, Alexandru Giboi, pe langa salariul incasat de la agentie apar si venituri primite din partea Partidului Social Democrat. Anul trecut, Giboi a avut si calitatea de “consilier” al PSD, functie pentru care a fost retribuit cu 3.798 de lei.
Suma ar putea sa para insignifianta, insa asta arata ca directorul general al Agerpres a pastrat legaturi stranse cu PSD. Alexandru Giboi a fost propus direct de Victor Ponta pentru aceasta functie in februarie 2013, data pana la care fusese seful biroului de presa al PSD.
Giboi, in februarie 2013: “Din momentul preluarii noului job, PSD va deveni fostul meu angajator”
Intr-un interviu acordat pentru “Romania libera”, la scurt timp dupa ce a fost numit in fruntea Agerpres, Giboi declara ca pozitia de sef al biroului de presa al PSD nu fusese decat “un job”. De altfel, el promitea ca nu va mai avea de a face cu PSD din acel moment.
R.L.: Ati fost consultant politic, aveti o diploma in politologie. Credeti ca numirea dumneavoastra este o mutare buna din partea premierului, desi a promis depolitizarea institutiilor? Stiu ca nu sunteti membru PSD, dar sunteti considerat un apropiat al premierului Victor Ponta.
A.G.: Da, dar din momentul preluarii noului job, PSD va deveni fostul meu angajator.
R.L.: Detaliati, va rog.
A.G.: N-am ce sa va detaliez. Pur si simplu relatiile de munca sunt incheiate. Activitatile prestate nu au fost conditionate de apartenenta la partid sau la o acceptare a doctrinei. Pur si simplu a fost un job. In domeniul asta, ideal ar fi ca un consultant, un consilier politic sa poate lucra cu diverse partide de pe scena politica.
La acel moment si Victor Ponta a raspuns ironic acuzatiilor privind politizarea Agerpres si afirma ca relatia lui Giboi cu PSD tine de “relatii anterioare”.
“Am luat exemplul extrem de reusit cu domnul Mihai Razvan Ungureanu, membru PNL, acum sef de partid, care a fost pus sef la un serviciu de informatii, am luat exemplul cu domnul Melescanu, care e un exemplu excelent, am luat exemplul cu domnul Maior, care e un exemplu excelent. Eu, spre deosebire de dumneavoastra, cred ca oamenii pot sa-si indeplineasca sarcinile si atributiile fara a tine cont de eventuale apartenente anterioare”, spunea Ponta, citat de Mediafax.
Directorul general adjunct, pe modelul sefului
Directorul general adjunct al Agerpres, Dan Cristian Durleci, primeste si el bani de la social-democrati. O suma ceva mai consistenta decat cea luata de Giboi. Potrivit declaratiei sale de avere, Durleci a incasat in 2014, pe langa salariul de la Agerpres, si 2.581 de euro de la europarlamentarul PSD Minodora Cliveti.
Durleci a lucrat pentru Cliveti si inainte de a fi numit la Agerpres. De altfel, el este in relatii vechi cu PSD, fiind referent la grupul PSD din Camera Deputatilor inca din 2008.
Giboi si Durleci vegheaza la respectarea deontologiei jurnalistilor
Potrivit legii, printre atributiile lui Giboi si Durleci se afla si “stabilirea si urmarirea respectarii principiilor deontologiei profesionale” a jurnalistilor de la Agerpres.
Legea mai spune ca directorul general al Agerpres si membrii consiliului director, printre care se afla si Durleci, “nu pot face parte din partide sau formatiuni politice”, insa nu prevede nimic despre eventuala remunerare a acestora de catre partide.
Un alt scandal care a patat imaginea Agerpres. Interviul “Doamne fereste” cu Relu Fenechiu
In iulie 2013, la cateva luni dupa numirea noii echipe de conducere a Agerpres, in frunte cu Alexandru Giboi, era difuzat pe fluxul agentiei un interviu slugarnic cu ministrul Relu Fenechiu, chiar in ziua in care acesta astepta verdictul in dosarul “Transformatorul”.
Interviul, realizat de directorul general adjunct al Agerpres, Mario Cretu, abunda in consideratii favorabile ministrului, precum “practic, ministerul si-a facut treaba…” sau “practic, ati diminuat pierderile semnificativ…”. Culmea a fost atinsa cand Cretu si-a exprimat ingrijorarea ca Fenechiu ar putea fi condamnat, el folosind expresia “Doamne fereste!”. Agerpres a scos apoi interviul de pe site, insa, in urma scandalului de presa izbucnit, Mario Cretu a fost demis din functia de director general adjunct.
Reactia lui Alexandru Giboi: Veniturile prezentate sunt pe 2013
Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a precizat pentru aktual24.ro ca sumele respective sunt din 2013, cand inca mai lucra pentru PSD.
„In 2013, m-am angajat in Agerpres incepand cu 27 februarie. Deci, in ianuarie si februarie eram inca angajatul PSD. De aici, suma respectiva. In cazul lui C Durleci, e aceeasi situatie, numai ca el a venit in Agerpres in aprilie sau mai 2013, nu mai retin exact”, a declarat Giboi.
Directorul Agerpres a mentionat ca a intrerupt orice relatie contractuala cu PSD.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook