Ghinea merge la Bruxelles pentru a finaliza PNRR: „PSD ar trebui sa se ascunda de rusine, suntem singura tara din UE aflata in procedura de deficit excesiv”

politica

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va efectua, joi si vineri, o vizita de lucru la Bruxelles, pentru ultimele discutii aplicate pe Planul National de Redresare si Rezilienta, si va avea intalniri cu vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, si cu echipele tehnice care lucreaza pe PNRR si pe viitoarele programe operationale.

„In urmatoarele doua zile voi fi la Bruxelles, pentru ultimele discutii aplicate, la Comisia Europeana, despre PNRR. Ma voi intalni cu Margrethe Vestager, vicepresedinte al Comisiei Europene si cu echipele tehnice care lucreaza din partea Comisiei pe PNRR si pe viitoarele Programe operationale. Avem multe lucruri remarcabile in PNRR deja agreate cu Comisia. Vom ramane cu o alocare semnificativa pentru rutier, la fel si pentru feroviar, ceea ce face ca Romania sa primeasca de departe cea mai mare alocare pentru transporturi, comparativ cu alte state. Finantarea a 434 de km de autostrada prin PNRR este un succes al negocierilor cu Comisia Europeana, dar in acelasi timp presupune un efort consistent pentru a finaliza analiza costurilor in aceasta faza, inainte de adoptarea oficiala a Planului”, a scris ministrul miercuri, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat ca PNRR este un plan adaptat atat pentru nevoile Romaniei, cat si pentru prioritatile transformarilor economice de la nivel european.

Astfel, a exemplificat Ghinea, avem cel mai mare program de reducere a abandonului scolar, cu fonduri de jumatate de miliard de euro si cel mai mare program de impadurire.

„Reparam astfel problemele sistemice neglijate in ultimii 30 de ani: prin PNRR, vom tine copiii saraci la scoala si vom reface padurile Romaniei”, a punctat ministrul.

Acesta a mai subliniat ca avem, totodata, investitii in economia viitorului, in digitalizare, in robotizarea administratiei, in industria de microelectronica si industria hidrogenului verde. Vor mai fi instrumente financiare de 1,25 miliarde euro, negociate cu Banca Europeana de Investitii, Fondul European de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, bani care vor veni imediat in economie, plus peste 500 milioane euro granturi pentru digitalizarea si tehnologizarea firmelor.

„Procesul in care suntem angrenati cu Comisia este si unul de negociere. De facto, cele mai multe investitii propuse sunt agreate, scopul vizitei la Bruxelles este sa agream si reformele incluse in PNRR. Comisia vrea sa se asigure ca avem stabilitate fiscala, ca vom putea mari pensiile in ritmul cresterii economice, a cerut in mai multe puncte detalii suplimentare si adoptarea mai rapida a anumitor legi. Pe unele dintre sugestii le-am acceptat, pe altele nu si in aceste zile vom negocia forma finala a reformelor. Stiu ca este un proces complicat, cer romanilor sa aiba incredere ca vom avea un PNRR ambitios, fezabil de implementat si echilibrat intre repararea problemelor istorice si abordarea oportunitatilor de viitor”, a mai scris ministrul Investitiilor pe reteaua de socializare.

Potrivit acestuia, reformele fiscale si energia sunt domeniile cu unele puncte sensibile de discutat si unde mai exista diferente de opinie intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, dar vor fi lamurite in aceste zile.

„Este o provocare unica faptul ca suntem singura tara din UE aflata in procedura de deficit excesiv (PSD ar trebui sa se ascunda de rusine din cauza asta). Totusi, acest Guvern are ambitia de a lua toate imprumuturile disponibile, la dobanda mica si pe proiecte agreate cu Comisia. Aceste imprumuturi trebuie sa aiba loc intr-o proiectie bugetara deja foarte stransa din cauza procedurii de deficit excesiv si vom stabili in aceste zile, impreuna cu Comisia, calendarul fiscal detaliat. In aceasta ecuatie, va fi extrem de importanta cresterea veniturilor la buget si ne bazam pentru aceasta pe mai buna colectare care va fi sprijinita prin reformele de digitalizare a ANAF, cuprinse tot in PNRR”, a punctat Cristian Ghinea.

El a adaugat ca suntem in interiorul acestei perioade de evaluare si negociere, iar in luna august Comisia nu lucreaza, urmand ca in septembrie sa vina decizia CE si sa fie pregatite actele delegate pentru implementare.

„Multumesc echipei din Minister care a muncit multe zile pana seara tarziu si in weekend-uri, multumesc colegilor ministri si echipelor din ministerele de linie, care au lucrat fiecare pe componentele dedicate, ca sa ajungem aici. 98% din proces a fost parcurs. Avem un plan de tara”, a mai mentionat seful MIPE.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, aceasta vizita la Bruxelles este parte din procesul de evaluare si completare a PNRR, prevazut de Articolul 19 din Regulament, care spune ca dupa depunerea oficiala, Comisia evalueaza planurile dupa 11 criterii si poate cere clarificari. Pana in prezent, majoritatea componentelor si sub-componentelor din PNRR au ajuns la o forma agreata cu Comisia Europeana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: