Gheata marina arctica se topeste intr-un ritm alarmant. Un virus gigantic aflat in gheata ar putea opri acest lucru

life

Arctica

Gheata arctica se micsoreaza cu 13% pe deceniu, dar virusii giganti recent descoperiti ar putea contribui la incetinirea declinului, relateaza Euronews.

Pare desprins dintr-un film SF: virusi giganti traiesc in gheata arctica. Dar Pamantul nu este condamnat – acesti agenti infectiosi supradimensionati ar putea contribui de fapt la incetinirea topirii ghetii, ajutand la atenuarea incalzirii globale.

Potrivit rezultatelor publicate in luna mai in revista Microbiome, cercetatorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca au descoperit virusurile gigantice in Groenlanda. Ei suspecteaza ca acestia ar putea incetini cresterea algelor negre de zapada – care contribuie la topirea ghetii.

Virusii normali sunt de aproximativ 1.000 de ori mai mici decat bacteriile, dar virusii giganti – descoperiti pentru prima data in ocean in 1981 – sunt mai mari atat ca dimensiune, cat si ca genom. Acestia pot creste pana la 2,5 micrometri, in timp ce majoritatea bacteriilor au in jur de doi micrometri.

Ei au fost gasiti in oceane, in sol si chiar la oameni, dar aceasta este prima data cand au fost descoperiti virusi giganti in zapada si gheata dominate de microalge pigmentate.

Arctica este plina de viata, de la morse si ursi polari la pasari, pesti, plancton – si alge. In fiecare primavara, incalzite de soare, aceste alge incep sa infloreasca, innegrind gheata pe care cresc. Acest lucru reduce capacitatea ghetii de a reflecta lumina solara si accelereaza topirea ghetii.

Gheata arctica se diminueaza rapid, iar regiunea polara ar putea fi complet lipsita de gheata pana in 2040, pierderea acesteia afectand temperaturile globale, creand fenomene meteorologice extreme, punand in pericol comunitatile de coasta, riscand stabilitatea alimentara, contribuind la declinul faunei salbatice si riscand eliberarea de metan din permafrost.

Echipa de cercetare de la Universitatea Aarhus, condusa de Laura Perini de la Departamentul de Stiinta Mediului, a cercetat gheata intunecata, zapada rosie si verde din Arctica (toate caracterizate de niveluri ridicate de alge), pentru a descoperi un ecosistem infloritor.

Alaturi de alge, oamenii de stiinta au identificat bacterii, ciuperci filamentoase, drojdii, precum si virusi uriasi – pe care ii suspecteaza ca infecteaza algele.

„Nu stim prea multe despre virusi, dar cred ca ar putea fi utile ca modalitate de atenuare a topirii ghetii cauzate de inmultirea algelor”, explica Perini. „Ce gazde infecteaza virusii giganti nu putem spune exact. Este posibil ca unii dintre ei sa infecteze protistii, in timp ce altii ataca algele de zapada. Pur si simplu nu putem fi siguri inca”, mai spune ea.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: