Aflat in Ucraina, Robert Habeck se gandeste la viitorul de dupa razboi, relateaza Politico.
Impreuna cu o delegatie formata din patroni din industria de aparare si energetica, vicecancelarul german a sosit joi la Kiev, cautand sa cupleze la economia ucraineana greii industriali ai tarii sale, de la productia de armament pana la retelele electrice.
Dar, in timp ce marii contractori germani de armament livreaza sisteme de armament pentru razboiul Ucrainei impotriva invaziei rusesti, acestia se pregatesc, de asemenea, sa profite la maximum de ceea ce ar putea fi o oportunitate comerciala majora pentru viitor.
Vor fi bani de facut din reconstructia Ucrainei. In plus, analistii spun ca mediul real al campului de lupta poate servi drept laborator pentru companiile de armament pentru a-si testa cea mai recenta tehnologie militara.
„Industria germana de aparare sprijina lupta pentru libertate si democratie prin angajamentul lor in Ucraina”, a declarat Habeck. „Cu investitiile lor private, ele contribuie la securitatea si rezistenta tarii”, a mai spus el.
Calatoria sa vine dupa luni de critici privind refuzul Germaniei de a trimite rachete de croaziera Taurus in Ucraina. Berlinul a lansat in mod oficial o initiativa de formare a unei aliante de aparare aeriana pentru Ucraina in aceasta saptamana, solicitand aliatilor sa gaseasca si sa finanteze sisteme suplimentare pentru a combate atacurile cu rachete rusesti.
Evaluand oportunitatile de investitii de dupa incheierea razboiului cu Rusia, producatorul de echipamente de aparare Rheinmetall a declarat deja ca intentioneaza sa dezvolte fabrici de productie in Ucraina – pentru intretinerea vehiculelor si munitie de artilerie.
„Infiintarea de fabrici in Ucraina ofera atat o piata in crestere, cu costuri de productie scazute si o cerere asigurata, cat si sansa de a testa inovatiile tehnice”, a declarat Guntram Wolff, membru senior al think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.
„Orice produci acolo poti testa si inova, lucrand cu experti militari locali pentru a dezvolta noi sisteme de ultima generatie”, a spus Wolff.
Inainte de a se deplasa la Kiev, Habeck a gazduit o masa rotunda in luna martie cu investitori, cu scopul de a afla cum se poate accelera capacitatea de productie in domeniul apararii pentru a ajuta Ucraina.
Delegatia pe care Habeck a luat-o cu el include reprezentanti ai firmelor de armament Rheinmetall si Diehl, care urmeaza sa livreze echipamente esentiale precum sistemul de aparare aeriana IRIS-T. Reprezentanti ai altor firme, precum FAE-Group si Quantum Systems, care furnizeaza vehicule de deminare si drone de recunoastere, sunt, de asemenea, in delegatie.
In urmatoarele cateva zile, Habeck si guvernul de la Kiev sunt asteptati sa lanseze mai multe proiecte de colaborare industriala germano-ucraineana – unele dintre ele in conditii de securitate stricte.
Din delegatie fac parte si doua firme energetice insarcinate cu asigurarea generarii descentralizate de energie electrica prin intermediul energiei regenerabile.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…