Un partid german fondat cu doar cinci luni in urma de un reprezentant al stangii a obtinut rezultate foarte bune in trei regiuni din est, anunta Reuters.
Alianta Sahra Wagenknecht (BSW), al carei lider cu acelasi nume a demisionat anul trecut din partidul Die Linke (Stanga), le-a promis alegatorilor mai putina birocratie, impozite mai mici, pensii mai bune si a cerut incetarea trimiterii de arme in Ucraina.
Aceasta oferta a castigat 6% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European de duminica, in timp ce in unele state din est, bastioane ale extremei drepte Alternativa pentru Germania (AfD), BSW a ocupat un confortabil loc trei, cu pana la 15%.
„Sunt multi oameni care nu stiau pe cine sa voteze si acum si-au gasit din nou o casa politica. Scopul nostru este, in primul rand, sa oferim o noua casa oamenilor care sunt furiosi si disperati de politica proasta a Germaniei”, a declarat, luni, Wagenknecht.
Avand in vedere ca AfD este lider in sondaje in mare parte din estul Germaniei si majoritatea partidelor exclud sa guverneze cu ei, BSW ar putea ajunge cheia formarii de coalitii regionale cu mai multe partide principale in cursul acestui an.
Intr-o oarecare masura, sondajele la iesirea de la urne scot in evidenta BSW: partidul a atras aproximativ 500.000 de alegatori de la social-democratii cancelarului Olaf Scholz, 400.000 de la Die Linke, aproape muribund, si 140.000 de la AfD, potrivit radiodifuzorului public ARD.
Sahra Wagenknecht s-a nascut in 1969 in Germania de Est, atunci comunista, dintr-un tata iranian si o mama germana.
Rezultatul votului pentru Parlamentul European, desfasurat dupa o inflatie care i-a afectat pe cei cu venituri mai mici si intr-un moment de profunda neliniste cu privire la starea economiei Germaniei si la impactul invaziei Rusiei in Ucraina, a fost, de asemenea, modelat de un sentiment larg de deziluzie fata de partidele principale.
Sondajul ARD a constatat ca 44% au votat pentru AfD din cauza dezamagirii.
In multe privinte, ideea populista a lui Wagenknecht difera putin de cea a AfD, cu care ea a spus ca nu va intra intr-o coalitie. Ambele isi doresc controale mai stricte asupra migratiei si beneficii sociale mai bune si ambele sunt ambivalente cu privire la razboiul din Ucraina.
„Condamnam in mod firesc acest razboi”, le-a spus Wagenknecht reporterilor. Ea a adaugat insa ca inarmarea Ucrainei nu va pune capat razboiului si ca Occidentul ar trebui sa „testeze disponibilitatea declarata a lui Putin de a negocia. (Germania) nu obisnuia sa se pozitioneze de vreo parte in conflictele din lume, fiind un mediator respectat de ambele parti”, a adaugat ea.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…