Georgescu a atacat UE si NATO inca dinainte de razboiul din Ucraina: „Scutul de la Deveselu este o rusine diplomatica/ Este bine ca nu am intrat in Schengen”

analize

Calin Georgescu, nu parasesc tara, candidatura, din nou, CCR

Calin Georgescu si-a inceput ofensiva contra Uniunii Europe si a NATO inca dinainte de declansarea razboiului din Ucraina, o dovada clara ca pozitiile sale sunt in favoarea intereselor Rusiei si nu determinate de pretinsa teama ca Romania ar putea fi impinsa in razboi de Occident, asa cum declara acum.

Georgescu si-a inceput ofensiva contra aliantilor occidentali ai Romaniei inca de acum trei ani, cu un an inainte sa inceapa razboiul din Ucraina.

In 2021, untr-un interviu pentru TVR, Georgescu sustinea raspicat: „Scutul Deveselu este o rusine diplomatica. Scutul nu are nimic legat de aparare. Din contra, ne-a tras intr-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porti. Armata romana ca aparare nu exista. Noi am externalizat raspunderea, actiunile si deciziile in securitatea nationala si apararea tarii. Toate programele de guvernare asa zise de 30 de ani nu au fost decat o lista privata de cumparaturi, e escrocherie. Nici o tara din blocul NATO care in eventualitatea in care va fi atacata de Rusia, va asigur ca NATO nu ii va lua apararea. Acest club este inexistent”.

Ulterior, in iunie 2024, la TVR 3, Georgescu a tinut sa il contrazica pe realizatorul Tudor Barbu, care declarase Romania face parte din NATO, „cea mai puternica alianta militara de pe planeta”. Georgescu a sustinut ca nu este cea mai puternica alianta, „este cea mai slaba” si, „daca lucrurile continua in felul acesta”, ar abandona-o instant, ca presedinte sau premier.

La inceputul lunii decembrie, intr-un interviu pentru gandul.ro, Georgescu anunta ca „totul se va evalua. Este nevoie sa evaluam. Eu nu pot sa… Totul va fi evaluat, va fi transparent, totul va fi facut din punct de vedere legal, precis, constitutional. Dincolo de dreptul meu si garantul meu constitutional, transfer acest drept al meu constitutional si le cer sa garanteze demnitatea fiecarui cetatean roman prin ceea ce face. Nu e firesc?”.

Apoi, pe 4 decembrie, intr-ujn interviu pentru Reuters, Georgescu a refuzat sa spuna daca Romania isi va pastra angajamentul de a chletui 2% din PIB pentru aparare:  „Asta este ultra-secundar, nici nu ma intereseaza. Preocuparea poporului roman este sa fie fericit. Ei nu pot fi fericiti cheltuind bani pe alte lucruri. Daca NATO este defensiva, atunci trebuie sa ramana defensiva. Eu cred un lucru – Romania nu are obligatii fata de nimeni”.

Intr-un alt interviu, tot la TVR, Georgescu si-a reluat atacurile la adresa NATO: „NATO, din pozitia de organizatie defensiva, se transforma in organizatie ofensiva si asta este o problema care depaseste cadrul din 1949, adica isi schimba practic statutul pe traseu. Isi schimba regulile jocului in timpul jocului”.

Acum, Georgescu pretinde ca este un aparator al Scutului de la Deveselu, incercand astfel sa isi convinga sustinatorii ca nu urmareste interesele Rusiei. „Cu scutul de la Deveselu este exclusa orice varianta de a-l elimina. Pe mine ma intereseaza sa stiu exact ce est acolo, sa imbunatatesc situatia, daca e posibil, sa intelegem ca o pace durabila inseamna si o armata puternica. Deci nu am nicio intentie sa renunt (la scutul de la Deveselu – N.R.) , ci doar sa tiu precis despre ce este vorba, mai ales in aceasta situatie”, a declarat Georgescu zilele trecute la Realitatea Plus, in emisiunea Ancai Alexandrescu.

Georgescu a pus sub semnul intrebarii si faptul ca Romania va continua sa fie membra UE in cazul in care va ajunge presedinte.

„Ne-au ajutat fondurile europene? Suntem dependenti de fondurile europene? Tara asta nu poate produce? Nu avem alti investitori? Lasati-ma sa va spun, exista bani peste tot in lumea asta”, spunea Georgescu in interviul pentru Reuters, acordat pe 4 decembrie.

Apoi, la TVR, intr-o dezbatere inainte de primul tur, el a avut o alta salva de atacuri nationaliste: „Statul roman sau orice fel de antreprenor roman trebuie sa aiba minim 51% in orice fel de actiune bilaterala. Resursele, industria sau agricultura sau pamantul sau apele, orice vei face ca program trebuie sa fie in avantajul tarii tale. 51% este foarte important pentru ca asta inseamna ca tu detii controlul, nu il detin strainii”.

„Ne-am bazat pre mult pe altii si de acolo au inceput problemele noastre, iar asta stim foarte bine. Ne-am bazat pe deciziile altora, pe armatele altora, pe alimentele altora, pe economia altora si prea putin pe noi. Asta trebuie sa inceteze”, a spus apoi Georgescu pe Facebook, dupa ce a castigat primul tur al prezidentialelor.

Nici cu libertatea de circulatie oferita de spatiul Schengen nu se impaca bine Georgescu. „Pentru mine este o mare onoare ca nu am intrat in Schengen, subliniez asta, ma bucur ca nu am intrat in Schengen. Este bine ca nu am intrat in Schengen. Noi nu avem nevoie de covrigul lor si nici sa pupam ghiulul”, spunea „independentul” in 2023, intr-o ⁠emisiune online moderata de controversatul om de afaceri Sorin Constantinescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: