Geoana va avea sub 10% la alegeri, anunta sociologul lui Ponta: „Ia spune, sefule, ai mai vazut vreo prabusire atit de splendiferoasa?”
Sociologul Mirel Palada, fost purtator de cuvant al Guvernului Ponta, anunta ca evolutia lui Mircea Geoana in sondaje este extrem de asemanatoare cu cea a lui Sorin Oprescu, cand acesta a candidat la prezidentiale, astfel incat este de asteptat ca Geoana sa obtina sub 10% la alegerile de peste o luna.
„Sint citeva luni bune de zile de cind profetesc ca evolutia lui Mircea Geoana in turul 1 e foarte posibil sa semene cu cea a lui Sorin Oprescu in 2009.
Iata ca, incetul cu incetul, profetia devine realitate. Palada si sondajele Sociopol, ca de obicei, au dreptate. Din nou. Again. A cita oara oare? Incep deja sa ma plictisesc sa tot am dreptate de fiecare data, iar voi sa nu credeti, decit cind e prea tirziu.
In graficul de mai jos aveti puse spre comparatie, procentele celor doi candidati. Oprescu in 2009. Si Geoana in 2024. Pentru standardizare, pe axa Ox avem numarul de zile ramase pina la momentul turului 1. In dreapta, in capat de tot, la ziua zero, la Oprescu, si bulina rotunda, rezultatul oficial al alegerilor. 3%. Doar decit 3%.
Ce vedem din acest grafic?
In primul rind, ca evolutia lui Geoana si a lui Oprescu prezinta asemanari structurale remarcabile. Exact cum tot profetesc de un an incoace.
Ambii, candidati independenti care s-au prezentat, cel putin la inceput, precum o alternativa profesionista la mediocritatea candidatilor de partid.
Ambii furind startul competitiei si stind bine in sondaje cind ceilalti candidati de partid inca nu isi lansasera participarea.
Ambii incepind sa se duca in cap cam cu patru – cinci luni de zile inainte de alegeri, momentul in care incepe sa functioneze fidelitatea electorala.
Caci turul 1 al oricaror alegeri prezidentiale este unul eminamente politic, unde orice candidat independent pleaca in cursa cu un handicap major.
In al doilea rind, putem observa ca in 2009 sondajele de opinie au surprins suficient de exact prabusirea spectaculoasa a candidatului independent Oprescu, prefigurind scorul rezidual al acestuia de 3%. Doar 3%. Doar decit 3%.
Nu spun acum ca Geoana va lua neaparat doar 3%, precum Oprescu.
Doar spun ca e foarte probabil sa ia un scor electoral cu o singura cifra, sub 10%.
Si doar mai spun ce spun deja de mult timp. Ca e din ce in ce mai clar ca Geoana pica printre scaune, la fel ca si Oprescu pe vremuri, pe masura ce fidelitatea electorala a votantilor de partide mari isi face din ce in ce mai puternic simtit efectul.
Vorba lui Zorba Grecul: ia spune, sefule, ai mai vazut vreo prabusire atit de splendiferoasa?
Da, Mirciulica. Da, cum sa nu. Am mai vazut. In 2009…
Cind tu erai candidatul mediocru de partid, ‘prostanacul’ care, cum necum, s-a dus in mod convergent spre 30%, scorul partidului pe care il reprezentai, PSD. Iar Oprescu, independentul stralucitor, cel care la inceput iti lua fata, s-a dus pur si simplu in cap in campanie, picind intre scaune si, mai apoi, in negura uitarii politice, exilat prin Grecia”, a transmis Palada, sambata, pe Facebook.
Palada conduce si institutul de sondaje Sociopol.
Pe de alta parte, Mircea Geoana, Marcel Ciolacu, George Simion si Elena Lasconi sunt considerati candidatii cel mai bine pregatiti pentru functia de presedinte al Romaniei, conform unui sondaj de opinie al INSCOP Research.
Intrebati care este, in opinia lor, candidatul cel mai bine pregatit pentru functia de presedinte al Romaniei, 20,4% dintre respondenti il indica pe Mircea Geoana (independent), 18,1% pe Marcel Ciolacu (PSD), 14,9% pe George Simion (AUR), iar 8,4% pe Elena Lasconi. Pe Nicolae Ciuca (PNL) l-au mentionat 6% dintre participantii la sondaj, pe Cristian Diaconescu (independent) – 5,8%, pe Ludovic Orban (FD si PMP) – 2,3% si pe Kelemen Hunor (UDMR) – 2,1%. Cristian Terhes (PNCR) a fost ales de 1,6%, iar Ana Birchall (independent) de 0,8%.
0,8% au mentionat alt candidat. 8,5% nu stiu sau nu pot aprecia, in timp ce 8,1% nu-l considera pe niciunul dintre candidati ca fiind bine pregatit. 2,2% nu raspund.
„Sunt de parere ca Mircea Geoana este candidatul cel mai bine pregatit pentru functia prezidentiala in special: votantii USR, persoanele cu educatie superioara, locuitorii din Bucuresti si din mediul urban. Considera ca Marcel Ciolacu este candidatul cel mai bine pregatit pentru functia de presedinte al Romaniei in special: votantii PSD, persoanele peste 60 de ani. Cred ca George Simion este candidatul cel mai bine pregatit pentru functia de presedinte al Romaniei in special: votantii AUR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie primara si utilizatorii TikTok”, reiese din comunicatul INSCOP Research.
Pe de alta parte, intrebati care ar fi candidatul cel mai slab pregatit pentru functia de presedinte al Romaniei, 19,9% l-au indicat pe George Simion (AUR), 13,1% au mentionat-o pe Elena Lasconi (USR), 12,8% pe Marcel Ciolacu (PSD), iar 10,5% pe Nicolae Ciuca (PNL). Ludovic Orban (FD si PMP) a fost indicat de 6,8% dintre cei chestionati, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 5,2%. Mircea Geoana (independent) este vazut ca cel mai slab pregatit candidat de 4,6% dintre cei intervievati, Ana Birchall (independent) de 3,6%, Cristian Terhes (PNCR) de 3,5% si Cristian Diaconescu (independent) de 2%.
1% au indicat un alt candidat. 13,3% nu stiu sau nu pot aprecia, in timp ce 0,8% nu-l considera pe niciunul dintre candidati ca fiind slab pregatit. 2,6% nu raspund.
„Cred ca George Simion este candidatul cel mai slab pregatit pentru functia de presedinte al Romaniei in special: votantii lui Mircea Geoana si ai Elenei Lasconi, votantii PNL si ai USR, persoanele cu educatie superioara, locuitorii din Bucuresti si din urbanul mare. Sunt de parere ca Elena Lasconi este candidatul cel mai slab pregatit pentru functia prezidentiala in special: votantii lui Marcel Ciolacu si ai lui George Simion, votantii PSD si persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Votantii Elenei Lasconi si tinerii sub 30 de ani cred cel mai mult ca Nicolae Ciuca este candidatul cel mai slab pregatit din cursa prezidentiala. Cred ca Marcel Ciolacu este candidatul cel mai slab pregatit pentru prima functie in stat mai ales: votantii Elenei Lasconi si ai lui George Simion, tinerii sub 30 de ani”, mentioneaza sursa citata.
Barometrul a fost realizat la comanda cotidianului ‘Libertatea’ in perioada 11-18 octombrie. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul esantionului a fost de 1.106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 2,95%, la un grad de incredere de 95%.