Geoana, mesaj de la Constanta: „Lupta Ucrainei e lupta noastra. Vom continua sa sustinem Ucraina, din punct de vedere militar, financiar, umanitar”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a declarat, vineri, la Constanta, cu prilejul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”, ca NATO va continua sa sustina Ucraina si ca zona Marii Negre ramane una strategica in contextul militar actual.
Oficialul a mentionat, totodata, ca Rusia reprezinta in acest moment „cea mai mare amenintare” si a precizat ca expansiunea Chinei este o „provocare” pentru interesele, valorile si securitatea NATO. Totodata, Geoana a multumit americanilor pentru resursele semnificative pe care le-au oferit armatei din Ucraina.
„Am decis la Summit-ul NATO din Madrid sa continuam sa sustinem Ucraina. Lupta lor e lupta noastra. Vom continua sa sustinem Ucraina, din punct de vedere militar, financiar, umanitar si as vrea sa multumesc Congresului american care a directionat resurse importante pentru lupta curajoasa si eroica a poporului ucrainean si a armatei. Va datoram mult respect si recunostinta. (…) Este un moment istoric pentru toata lumea democratica. Vreau sa le multumesc prietenilor si aliatilor nostri americani. (…) Acesta este modul corect de a mentine si de a sustine valorile noastre: libertatea, respectul legii si demnitatea umana”, a afirmat Mircea Geoana, citat de Agerpres.
Masa rotunda „Black Sea Security Summit” este organizata de Comisia Congresului SUA pentru Securitate si Cooperare in Europa si este prezidata de catre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, si senatorul american Roger Wicker.
Evenimentul este organizat in premiera in Romania si reprezinta „primul dialog multilateral in aceasta formula, intre aliatii regionali si parteneri, pe tema securitatii in regiunea Marii Negre”, potrivit MAE.
Initiativa Comisiei Helsinki de a organiza masa rotunda „Black Sea Security Summit” survine in contextul deteriorarii semnificative a situatiei de securitate in regiunea Marii Negre, ca rezultat al agresiunii militare a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. Obiectivul Comisiei Helsinki este sa atraga atentia asupra evolutiilor ingrijoratoare din regiune, cu impact negativ semnificativ, pe multiple planuri, pentru intreaga comunitate internationala.