O proportie mai mica din Generatia Z este prospera in comparatie cu milenialii de aceeasi varsta, iar membrii Generatiei Z sunt mult mai putin predispusi sa isi descrie sanatatea mintala ca fiind „excelenta”, potrivit unui nou studiu.
„Mai putin de jumatate (47%) dintre americanii din Generatia Z se simt bine in viata lor – printre cele mai scazute din toate generatiile din SUA in prezent si o rata mult mai mica decat cea a milenialilor de aceeasi varsta”, se arata intr-un raport realizat de Gallup si Walton Family Foundation.
Studiul, publicat joi, isi propune sa reflecte vocile generatiei Z cu privire la problemele cheie cu care se confrunta. Cercetatorii au intervievat peste 3.000 de persoane cu varste cuprinse intre 12 si 26 de ani in lunile aprilie si mai ale acestui an, transmite CNN.
„Deciziile care afecteaza politicile publice, mediile de invatare si locurile de munca ar trebui sa ia in considerare perspectivele Generatiei Z, provocarile cu care se confrunta si solutiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor unice”, se arata in studiu.
Cercetatorii cred ca o scala care masoara daca oamenii se simt bine, se lupta sau sufera este un indicator revelator. Respondentii au fost rugati sa evalueze modul in care isi vedeau viata actuala si cea viitoare si au fost definiti ca fiind prosperi daca au acordat calificative ridicate in ambele categorii.
Potrivit studiului, doar 41% dintre membrii Generatiei Z cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani sunt prosperi, in timp ce milenialii de aceeasi varsta erau prosperi in proportie de aproximativ 60%.
Un lucru care este important de retinut: cercetarea generationala este controversata. Unii cercetatori sustin ca etichetele generatiilor sunt daunatoare si nestiintifice.
Iar la inceputul acestui an, Pew Research Center a subliniat ca unele tendinte care par a fi schimbari generationale pot fi, de fapt, diferente bazate pe stadiul de viata si varsta care se pot schimba in timp.
Cercetatorii spun ca exista dovezi ca luptele de sanatate mintala ale Generatiei Z sunt diferite
In comparatie cu generatiile mai in varsta din prezent, studiul Gallup-WFF a declarat ca membrii Generatiei Z sunt mult mai predispusi sa raporteze ca se confrunta cu emotii negative, cum ar fi stresul, anxietatea si singuratatea.
Cercetatorii au mai spus ca au gasit „dovezi ca luptele de sanatate mintala auto-raportate de Gen Z sunt diferite de cele ale generatiilor anterioare de aceeasi varsta”. Intrebati sa isi descrie sanatatea mentala sau bunastarea actuala, doar 15% dintre membrii Generatiei Z cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani au spus ca este excelenta.
Studiul a constatat ca este o scadere abrupta in comparatie cu acum zece ani, cand 52% dintre milenialii din acelasi interval de varsta au declarat ca sanatatea lor mintala este excelenta. Iar in 2004, 55% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani (incluzand atat milenialii, cat si respondentii din Generatia X) au raportat o sanatate mintala excelenta
De ce s-a inregistrat o scadere atat de semnificativa? Cercetatorii au observat ca declinul general al sanatatii mintale din ultimul deceniu poate fi partial responsabil. Potrivit studiului, atat milenialii, cat si membrii Generatiei X „raporteaza evaluari mult mai scazute ale sanatatii mentale” in prezent decat in urma cu un deceniu.
Aceasta nu este prima cercetare care evidentiaza dificultatile de sanatate mintala ale Generatiei Z.
La inceputul acestui an, Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA au declarat ca sanatatea mintala precara ramane o „problema substantiala de sanatate publica” in special in randul adolescentelor.
Un raport din 2018 al Asociatiei Americane de Psihologie a constatat ca, in comparatie cu alte generatii, mai multi membri ai Generatiei Z au considerat ca sanatatea lor mintala este adecvata sau slaba. La acea vreme, directorul general al asociatiei a numit aceasta schimbare ingrijoratoare, dar a remarcat ca ar putea fi si un semn pozitiv.
„Este posibil ca aceasta generatie sa fie mai atenta la recunoasterea problemelor legate de sanatatea lor mintala decat generatiile mai vechi”, a declarat psihologul Walter Evans.
O alta caracteristica a generatiei Z: optimismul
Imaginea pe care membrii Generatiei Z si-o fac despre viata lor este insa departe de a fi sumbra.
Mai mult de trei sferturi dintre membrii Generatiei Z sunt de acord ca au un viitor minunat in fata lor, potrivit studiului.
„Exista un optimism destul de rezistent in fata luptelor de sanatate mintala pentru aceasta generatie”, se arata in studiu.
In ciuda acestui optimism, studiul noteaza, de asemenea, ca mai putin de jumatate dintre membrii Generatiei Z simt ca sunt pregatiti pentru viitor.
Ce subiecte a mai explodat studiul
Sanatatea mintala nu este singura problema pe care o exploreaza studiul.
Alte constatari includ: aproximativ jumatate (53%) dintre studentii din Generatia Z care doresc sa urmeze studii superioare cred ca isi vor putea permite acest lucru, 40% dintre studentii din Gen Z au declarat ca sunt ingrijorati foarte mult sau putin de violenta armata la scoala lor, a face „suficienti bani pentru a trai confortabil” este „cea mai frecvent citata speranta a Generatiei Z pentru viitor”, 69% dintre cei intervievati plasand-o printre principalele lor dorinte.
Cercetatorii au declarat ca acest studiu este primul lor raport privind acest grup reprezentativ la nivel national, dar nu va fi ultimul. Acestia intentioneaza sa continue sa chestioneze membrii Generatiei Z si in viitor pentru a furniza mai multe date pentru factorii de decizie politica.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…