Generalul cu 1.000 de vieti. O incursiune in tenebroasa lume a LOVITURILOR DE STAT. Tocmai a obtinut o noua victorie

analize

tank, ucraina

Comploturi, tradari ale prietenilor de credinta, implicari ale serviciilor secrete, cu precadere CIA, o foame nebuna de putere, iata o poveste despre evenimente care au loc chiar acum. O istorie despre ambitia nemasurata a unui militar fara scrupule.

Erou? Tradator? Mercenar? Reformator? Este greu de vazut unde ar putea fi incadrat generalul Khalifa Belqacem Haftar, una dintre figurile dominante in haosul permanent din Libia.

Generalul a supravietuit mortii de nenumarate ori. Ca un cameleon, a schimbat taberele in mod repetat. Este pasarea Phoenix a Libiei, intotdeauna renascand din infrangeri. In varsta de 70 de ani, generalul incearca si acum sa se impuna.

haftar

Haftar apartine generatiei lui Muammar Gaddafi. Nascut in estul Libiei, el face parte din tribul Ferjani. A studiat la Academia Regala Militara din Benghazi, unde l-a intalnit pe Gaddafi, iar mai apoi s-a specializat in Egipt si fosta Uniune Sovietica.

In 1969 s-a alaturat puciului organizat de Gaddafi, devenind unul ditre ofiterii care au instaurat Jamahiria. In 1973 a luptat in razboiul arabo-israelian, iar in anii 80 a participat la invazia Ciadului de catre Libia. In 1987 a fost capturat de catre fortele din Ciad impreuna cu sute dintre oamenii lui si abandonat acolo de catre Gadaffi din motive ramase neclare.

Haftar a fost contactat de CIA in celula sa din Ciad, nu a fost greu sa il convinga: socialist si revolutionar pan-arabist, el a devenit agent operativ al CIA. Un an mai tarziu, finantat de guvernul SUA, Haftar a organizat o armata in N’Djamena cu scopul de a-l rasturna pe Gaddafi. Acesta a fost inceputul Armatei Nationale a Libiei (ANL), pe care sustine acum ca o conduce in Libia. ANL trebuia sa fie aripa armata a Frontului National pentru Salvarea Libiei, un grup de opozitie condus de Mohammed Magariaf.

Insa, in 1990, o lovitura de stat din Ciad l-a adus la putere pe Idriss Deby, aliat al lui Gaddafi. Haftar si oamenii lui au trebuit sa fie evacuati de americani, astfel incat au ajuns in Nigeria, apoi in Zair (astazi Republica Democratica Congo), apoi in Kenya, iar intr-un final au ajuns in Statele Unite. Au devenit refugiati, fiind impratiati in toata tara. Colonelul Haftar, care a primit cetatenia americana, s-a stabilit in Virginia, intr-un orasel populat in majoritate de angajati ai CIA. I s-a permis sa conduca o tabara de antrenament pentru armata sa, ANL.

In 1994, Haftar a demisionat din Frontul National pentru Salvarea Libiei si a creat o alta miscare politica, Libyan Change and Reform Movement. Nu prea a avut noroc, insa a continuat sa planuiasca atentate impotriva lui Gaddafi pana in 1996, dupa care a disparut de pe scena publica.

Revolutia

Cand, in 2011, a inceput revolutia si razboiul civil in Libia, Haftar s-a reactivat si a decis sa se alature rebelilor. In martie 2011 a intrat in Libia prin Egipt. El isi dorea sa devina comandantul militar al rebelilor, in schimb a fost numit in fruntea fortelor terestre de catre Consiliul National de Tranzitie (CNT), si inaintat in gradul de general-locotenent, pentru a-i menaja orgoliul.

Cel care l-a impiedicat sa avanseze a fost generalul Abdulfattah Younes. Au fost voci care l-au acuzat pe Haftar ca ar fi fost implicat in tentativa de asasinare a lui Younes in iulie 2011, dar insusi Haftar a fost vizat de un comando ucigas in aceeasi luna. Tentativele au fost puse pe seama fortelor fidele lui Gaddafi.

In decembrie 2011, Haftar a fost numit sef al statului major al armatei, insa pentru scurt timp, din cauza opozitiei CNT. Politicienii se temeau ca ar putea instaura o dictatura, in plus il banuiau si ca ar fi agent al SUA. Generalul s-a retras in vila sa din Benghazi, iar pana in 2012 parea complet izolat. A existat apoi un al doilea atentat la viata sa. In 2013 a publicat un plan de dezvoltare a Libiei, insa nimeni nu l-a luat in serios.

Multi nu au realizat ca Haftar avea parte de un sprijin masiv din partea fostilor membri ai armatei libiene care au luptat impotriva lui Gaddafi in 2011. Acestia se simteau amenintati de actiunile de “purificare” a statului initiate de islamisti care vizau “element ale fostului regim”. De asemenea a putut sa castige de partea lui tribul Zintan (cel mai puternic din vestul Libiei), precum si sprijinul unor oameni de afaceri, tematori si ei de avansul islamismului. Haftar s-au autocaracterizat “salvatorul Libiei” (Libya’s Sisi) in fata haosului starnit de fortele islamiste.

Toate acestea i-au permis generalului ca in 2014 sa revina. In luna februarie, el a pus la cale “lovitura de stat televizata”, facand publica o caseta video in care anunta un plan de salvare a tarii si preluarea institutiilor statului. La fel ca in 2013, nimeni nu l-a luat in seama, iar actiunea lui nu a avut consecinte imediate. Insa, in luna mai, fortele sale au lansat atacuri aeriene asupra Benghazi si atacuri asupra capitalei Tripoli. Era inceputul celui de-al doilea razboi civil din Libia.

Un an mai tarziu, tara este divizata, Benghazi este pe jumatate distrus, iar terminalele petroliere sunt in flacari. Haftar este acum in razboi cu guvernul ales si recunoscut international al tarii, care s-a refugiat la Tobruk, in timp ce un cabinet dominat de islamisti isi are sediul la Tripoli. Haftar incearca sa instaleze la conducerea tarii un consiliu militar, sub comanda sa desigur. Planul i-a reusit pana acum doar intr-o anumita masura. Guvernul de la Tobruk a decis luni, 2 martie, ca Haftar sa fie numit comandant al armatei libiene. Generalul isi continua drumul spre acapararea puterii totale.

Sursa: Fanack Chronicle

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: