„Gauri imense” in apararea antiaeriana. Rusii se tem ca va fi tintita Moscova dupa ce ucrainienii au lovit trei baze militare adanc in teritoriul Rusiei

externe

Vladimir Putin, summit G20, Modi, India, Delhi, arest, CPI

Un expert militar rus despre care se crede ca are legaturi stranse cu Kremlinul a avertizat ca Ucraina ar putea lovi Moscova dupa ce a lovit trei baze aeriene in adancul Rusiei, potrivit eurasiantimes.com.

Iuri Knutov, un istoric militar rus si director al Muzeului Fortelor de Aparare Aeriana (ADF), a avut o aparitie la un talk-show gazduit de televiziunea de stat, in care a spus ca exista lacune in apararea aeriana a Rusiei, deoarece majoritatea sistemelor au fost mutate mai aproape de Ucraina dupa operatiunile militare rusesti din februarie.

„A inceput operatiunea militara speciala. Protectia antiaeriana a fost necesara pentru a oferi acoperire pentru trupele aflate direct pe teritoriul unde se lupta cu Ucraina”, a declarat Knutov pentru Olga Skabeeva, gazda unei emisiuni de chat politic la o ora de maxima audienta.

„In mod natural, tot ce aveam in zona de frontiera s-a dus acolo. S-au format brese in sistemul nostru de aparare aeriana”, a spus el.

Knutov a mai precizat ca multi cred ca satelitii americani pot „vedea bine aceste lacune”. „Nu ma indoiesc de asta si nici specialistii nu se indoiesc”.

Un expert rus avertizeaza asupra unui atac asupra Moscovei

Recentele remarci ale lui Knutov au fost facute dupa ce Ucraina au efectuat trei atacuri devastatoare cu drone in adancul Rusiei in decurs de o saptamana.

Pe 5 decembrie, fortele ucrainene au lovit bazele aeriene Engels-2 si Diagilevo, care sunt situate foarte aproape de capitala rusa Moscova si foarte departe de granita cu Ucraina.

Se pare ca loviturile au fost efectuate cu ajutorul unui vehicul aerian fara pilot, modificat, din epoca sovietica, numit Tu-141′ Strizh’.

Atacurile asupra bazelor aeriene au fost o lovitura semnificativa pentru Kremlin, deoarece a fost prima data cand Ucraina a efectuat astfel de atacuri cu raza lunga de actiune in interiorul Rusiei.

Cu toate acestea, ucrainenii nu s-au oprit aici. A doua zi, au atacat aerodromul militar Khalino, situat la aproximativ 280 de kilometri de granita ucraineana in regiunea Kursk.

Vorbind despre aceste atacuri, Knutov a spus ca satelitii americani au furnizat informatii fortelor ucrainene si au creat traseul pentru ca drona ucraineana din epoca sovietica sa ocoleasca sistemele de aparare antiaeriana rusesti si sa ajunga la aerodrom, unde, potrivit acestuia, a fost lovita de o racheta sol-aer, care cel mai probabil apartinea sistemului de rachete Pantsir.

Knutov a explicat ca acesta este motivul pentru care raza de interceptare a fost atat de mica, de numai aproximativ 10 kilometri; prin urmare, fragmentele au cazut pe amplasamentul aerodromului.

El a sugerat ca, daca ar fi existat sisteme de aparare antiaeriana cu raza de actiune mai lunga, precum Buk-M3 sau un Vitiaz-353, care sa protejeze aceste baze aeriene, dronele lansate de fortele ucrainene ar fi fost doborate la aproximativ 50-60 de kilometri distanta.

Knutov a mai avertizat ca, incurajata de aceste lovituri cu raza lunga de actiune reusite in interiorul Rusiei, armata ucraineana ar putea ataca, de asemenea, Moscova. „Si exista o sansa ca ei (ucrainenii) sa incerce sa lanseze lucruri spre Moscova. Nu ma indoiesc de asta”, a declarat Knutov.

Rusia duce lipsa de informatii

In timp ce avertismentele lui Knutov cu privire la un posibil atac ucrainean asupra Moscovei sunt cu siguranta demne de luat in seama, ceea ce este mai important, sunt acuzatiile sale cu privire la satelitii americani care furnizeaza informatii fortelor ucrainene.

Nu este niciun secret ca Ucraina a beneficiat in mod semnificativ de o cantitate fara precedent de informatii din partea aliatilor sai din NATO, care include si informatii in timp real despre miscarile trupelor rusesti. Nu este clar daca acest lucru include imagini de inalta rezolutie de la satelitii militari occidentali.

Cu toate acestea, chiar si companiile occidentale de sateliti comerciali pot furniza imagini din satelit de inalta calitate si in timp real, care ar putea fi utilizate pentru a colecta informatii utile, cum ar fi in cazul recentului atac ucrainean asupra bazei aeriene Engels-2.

Atacul cu drone al Ucrainei asupra bazei aeriene Engels-2 a fost lansat dupa ce imaginile comerciale prin satelit furnizate de Maxar Technologies si Planet Labs, au aratat zeci de bombardiere si rachete de croaziera adunate la aceasta baza aeriana, sugerand un alt atac iminent la scara larga pe teritoriul Ucrainei.

Pe de alta parte, Rusia nu dispune de suficienti sateliti pentru a duce un razboi precum cel din Ucraina.

Pavel Luzin, un expert in fortele armate ruse, noteaza ca fortele de informatii spatiale ale tarii cuprind doar 12 sateliti.

Doar doi dintre acestia, si anume Persona nr. 2 (Cosmos 2486) si Persona nr. 3 (Cosmos 2506), sunt sateliti optici de informatii care se deplaseaza pe orbite sincronizate cu soarele la o altitudine de 700 de kilometri.

De asemenea, Rusia are trei sateliti Bars-M, Cosmos 2503, Cosmos 2515 si Cosmos 2556, lansati in 2015, 2016 si, respectiv, 2022. Cu toate acestea, cei trei efectueaza in principal misiuni de topografie si cartografiere.

Luzin a precizat ca armata rusa are la dispozitie, de asemenea, cinci sateliti civili de imagistica optica Kanopus-V, care se bazeaza pe electronice si software produse in Marea Britanie. Cu toate acestea, fiecare poate acoperi acelasi teritoriu doar o data la 15 zile. De asemenea, acesti sateliti cu rezolutie redusa sunt buni doar pentru informatii despre obiecte stationare mari.

Un alt satelit civil de imagistica optica include un singur satelit Resurs-P cu o rata de revizitare de 3-6 zile, care ar putea permite armatei ruse sa planifice raiduri aeriene si sa monitorizeze daunele provocate oraselor si localitatilor din Ucraina.

Un studiu rusesc privind campania militara americana din Irak din 2003 a constatat ca armata americana avea la dispozitie aproximativ 30 de sateliti de informatii, recunoastere si supraveghere de diferite tipuri, inclusiv de cei furnizati de aliati si companii private.

Rusia se confrunta in prezent cu provocari mult mai mari in Ucraina decat cele cu care s-au confruntat SUA acum aproximativ doua decenii in Irak. Fortele armate ucrainene sunt mult mai bine antrenate si echipate decat cele irakiene, iar campul de lupta din Irak era mai putin urbanizat si mai putin populat decat in Ucraina.

In plus, satelitii rusi de informatii optice existenti nu se ridica nici macar la nivelul de calitate al mijloacelor americane care dateaza de la inceputul anilor 2000.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: