Garbovan, knockout. Mihai Sora: „Nu este cu putinta ca Ministerul Justitiei sa devina ministerul hotilor”
Mihai Sora ii solicita presedintelui Iohannis sa o respinga pe Dana Garbovan pentru postul de ministgru al Justitiei. „Nu este cu putinta ca Ministerul Justitiei sa devina ministerul hotilor”, scrie Sora apasat.
„Stiu un presedinte care poate spune NU. Mai raspicat sau mai molcom, dar fara ezitari. Un presedinte caruia Constitutia Romaniei (daca nu si legea morala din el) ii ingaduie sa ramana demn.
Oricat de napastuit ar fi, nu este cu putinta ca Ministerul Justitiei sa devina ministerul hotilor”, a scris Mihai Sora pe Facebook.
Presedintele Klaus Iohannis este hotarat sa o respinga pe Dana Garbovan pentru functia de ministru al Justitiei, informeaza jurnalista de investigatii Ondine Ghergut.
„Klaus Iohannis a fost informat imediat de propunerea Dancilei si intrebat fiind de un membru al staff-ului sau ce va face, presedintele ar fi folosit expresii de genul ‘sub nici o forma’, ‘exclus’”, a scris Ghergut pe Facebook.
Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” si Asociatia ”Initiativa pentru Justitie” ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa respinga nominalizarea de catre Guvern a judecatoarei Dana Garbovan pentru functia de ministru al Justitiei.
„(…) propunerea de Guvern catre Presedintele Romaniei a numirii in functia de ministru al Justitiei a unui magistrat in functie, judecator in cadrul Curtii de Apel Cluj, nesocoteste in mod flagrant si nescuzabil dispozitiile Constitutiei Romaniei, precum si recomandarile cu caracter de principiu ale organizatiilor internationale relevante”, arata asociatiile, intr-un comunicat de presa.
Cele doua asociatii ale magistratilor arata ca „aceasta nominalizare politica, acceptata de judecatorul in cauza, presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, poate fi privita de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescenta a asociatiei in cauza (alaturi de Asociatia Magistratilor din Romania) de sprijinire a unor modificari nocive aduse in ultimii trei ani de puterea politica legilor justitiei”.
In plus, „numirea intr-un guvern politic a unui judecator presedinte al unei asociatii profesionale va putea fi privita ca decredibilizand iremediabil activitatea acesteia, perceputa la nivel public ca fiind eminamente legata de factorul politic si exponentii acestuia dintr-un anumit moment, avand consecinte grave asupra imaginii intregii justitii din Romania si a corpului magistratilor”.
Printre argumentele invocate de cele doua asociatii figureaza si recomandarea Comisiei de la Venetia potrivit careia ”(…) judecatorul ar trebui sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece, daca un judecator va fi candidat si nu va fi ales, acesta va fi, totusi, identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei”.