news

Furie in PNL si PSD. DNA vorbeste oficial de „baroni locali” si anunta ca sesizarile privind actele de coruptie au crescut in ultimii doi ani

Contextul pandemic alimenteaza coruptia si exista un risc major ca banii sa nu ajunga unde trebuie, respectiv pentru dotarea spitalelor, echipamente de protectie, aparatura specializata, produse si medicamente, este mesajul transmis de DNA cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie.

Intr-un comunicat remis joi, DNA arata ca 9 decembrie a fost declarata Ziua Internationala Anticoruptie prin Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, document ratificat si de Romania.

DNA spune ca are un rol major in apararea intereselor generale ale societatii prin descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si asimilate coruptiei la nivel inalt si mediu, iar ‘mita’, ‘spaga’, ‘spert’, ‘parandarat’, ‘comision’ reprezinta un argou caracteristic unui comportament fraudulos care inseamna de fapt abuz de putere, imbogatire ilicita si promovarea intereselor de grup in dauna interesului public.

„Slabiciunea unui sistem economic si politic afectat de coruptie si de lipsa de integritate se va reflecta intotdeauna in precaritatea vietii cetateanului obisnuit. Coruptia macina in continuare multe zone ale societatii noastre, iar deturnarea banului public franeaza dezvoltarea societatii, incurajeaza clientelismul si promoveaza nepotismul, perpetueaza saracia in paturi extinse ale societatii. Intr-un cuvant, coruptia risca sa ameninte intregul parcurs democratic al unei societati. De aceea, combaterea coruptiei trebuie sa ramana un obiectiv major nu doar al justitiei penale, ci al intregii societatii prin reprezentantii ei. Combaterea coruptiei impune un consens social puternic, vointa politica, resurse umane si logistica”, se mentioneaza in comunicat.

DNA sustine ca depinde de fortele responsabile ale societatii daca Ziua Internationala Anticoruptie va deveni sau nu momentul de reinnoire a angajamentului de reprimare a coruptiei: prin educatie, preventie si combatere.

„Lupta impotriva coruptiei impune un efort permanent la toate nivelurile: politic, economic, prin educatie si justitie, prin actiuni ale societatii civile, prin informare in mass media, si trebuie sa atinga toate sectoarele vietii economice si sociale.

Ca institutie, DNA a reusit sa obtina rezultate semnificative in circumstante dificile. Investigatiile desfasurate de DNA au scos la iveala comportamente si moduri de actiune prin care resurse publice importante au fost fraudate in interes personal, de grup sau de partid.

Intre cei sanctionati pentru fapte de coruptie sunt demnitari de rang inalt, oameni de afaceri, baroni locali si sefi de companii nationale. Nu intamplator, de multe ori, investigatiile la nivel inalt ale DNA au provocat reactii dure in mass media, dar si la nivel legislativ, cu impact asupra eficientei investigative si asupra resurselor de personal”, declara DNA.

In opinia DNA, este inadmisibil ca lupta impotriva coruptiei sa se loveasca de obstacole legislative, administrative sau de lipsa resurselor necesare.

„Nici asteptarile societatii romanesti, nici angajamentele Romaniei ca membru al UE nu sustin slabirea luptei impotriva coruptiei, ci dimpotriva. Este inadmisibil ca eforturile de combatere a acestui fenomen sa se loveasca de obstacole legislative, administrative sau de lipsa resurselor necesare. Cu atat mai mult cu cat coruptia trebuie identificata si combatuta in toate sectoarele societatii, fie ca este vorba de coruptia in mediul economic, in mediul politic, al educatiei si sanatatii, sau in mediul judiciar. Este nevoie de o continua vointa politica si determinare in acest sens”, afirma DNA.

Pe de alta parte, DNA considera ca fara transparenta si actiune decisa a autoritatilor, fondurile destinate combaterii epidemiei de coronavirus risca sa fie deturnate.

„Ca orice situatie de criza, si contextul pandemic alimenteaza coruptia. Sunt mobilizate fonduri publice consistente pentru dotarea spitalelor, echipamente de protectie, aparatura specializata, produse si medicamente pentru combaterea pandemiei. Fara o actiune decisa, concertata a institutiilor, fara transparenta in atribuirea contractelor, fara norme clare de urmarire a destinatiei si utilizarii banilor, exista un risc major ca scopul sa fie ratat, iar banii sa nu ajunga unde trebuie. Este un motiv in plus pentru ca anticoruptia sa redevina o prioritate.

In acest sens, demersurile pentru eliminarea amendamentelor la legile justitiei care au afectat independenta si eficienta sistemului judiciar si crearea unei impunitati de facto a unei categorii importante de persoane in fata unor posibile suspiciuni de coruptie devin o datorie asumata in fata cetatenilor de catre Guvern si Parlamentul Romaniei”, spune DNA.

In acelasi timp, apreciaza DNA, implicarea cetatenilor si a societatii civile in efortul de combatere a coruptie ramane esential.

Astfel, in ultimii doi ani, sesizarile inregistrate de la persoanele fizice sau juridice, firme, societati comerciale si companii care se lovesc de coruptia au reluat trendul de crestere. Acest lucru arata o recastigare a increderii institutiei din partea oamenilor responsabili si angajati care refuza sa mai tolereze practicile coruptive.

„Fiecare procuror, alaturi de toti cei care lucreaza la DNA sunt constienti de rolul important al institutiei si de asteptarile pe care societatea romaneasca le are. De aceea, conducerea DNA doreste sa ii asigure pe cetateni ca lupta impotriva coruptiei continua cu fermitate, profesionalism, responsabilitate pentru un act de justitie corect, in beneficiul cetateanului roman. De asemenea, conducerea DNA ii incurajeaza pe procurori si pe ceilalti angajati sa isi faca datoria cu seriozitate, aplomb si determinare, asigurand ca ii va sustine, in limita legalitatii, in eventuale situatii dificile care ar putea sa apara. DNA a fost si va ramane o institutie cheie in evolutia democratica a societatii romanesti, care aplica principiile profesionalismului, corectitudinii si respectarii legii”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago