Se spune ca prinzi mai multe muste cu miere decat cu otet. Dar atunci cand vine vorba de abordarea unei sarcini dificile, cercetatorii au descoperit ca furia poate fi, de asemenea, un motivator puternic, potrivit The Guardian .
Experimentele sugereaza ca persoanele care sunt furioase au performante mai bune la un set de sarcini dificile decat cele care sunt neutre din punct de vedere emotional.
„Aceste constatari demonstreaza ca furia creste efortul pentru atingerea unui obiectiv dorit, ceea ce duce frecvent la un succes mai mare”, a declarat Dr. Heather Lench, primul autor al studiului.
Studiul, publicat in Journal of Personality and Social Psychology, detaliaza modul in care cercetatorii de la Universitatea A&M din Texas au efectuat experimente la care au participat peste 1.000 de persoane si au analizat date din sondaje efectuate in cazul a peste 1.400 de persoane, pentru a explora posibilul impact al furiei asupra oamenilor in diverse circumstante.
In cadrul unui experiment, studentilor li s-au aratat imagini despre care s-a constatat anterior ca starnesc furie, dorinta, amuzament, tristete sau nicio emotie anume. Ulterior, participantilor li s-a cerut sa rezolve o serie de anagrame.
Rezultatele arata ca, pentru un set de anagrame dificile, cei care erau furiosi s-au descurcat mai bine decat cei aflati in celelalte stari emotionale posibile – desi nu s-a observat nicio diferenta pentru anagramele usoare.
Cercetatorii spun ca una dintre explicatii ar putea fi o legatura intre furie si o mai mare persistenta, echipa descoperind ca cei care erau furiosi au petrecut mai mult timp cu setul de anagrame dificile.
Un experiment a sugerat ca a fi furios a crescut gradul in care participantii au trisat la sarcini in comparatie cu celelalte emotii – cu exceptia amuzamentului – in timp ce un alt experiment a constatat ca furia a fost asociata cu timpi de reactie mai mici la o sarcina.
In plus, raspunsurile la sondajele din jurul alegerilor generale din SUA din 2016 si 2020 au sugerat ca persoanele care erau mai furioase in legatura cu o ipotetica victorie a unui candidat prezidential pe care nu il sustineau erau mai predispuse sa voteze la alegerile ulterioare.
„Oamenii prefera adesea sa foloseasca emotiile pozitive ca instrumente mai mult decat cele negative si tind sa vada emotiile negative ca fiind dezirabile si neadaptate”, a declarat Lench. „Cercetarea noastra se adauga la dovezile din ce in ce mai numeroase ca un amestec de emotii pozitive si negative promoveaza starea de bine si ca utilizarea emotiilor negative ca instrumente poate fi deosebit de eficienta in anumite situatii.”
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…