Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, care s-a alaturat cursei pentru a deveni urmatorul secretar general al NATO, considera ca postul ar trebui sa revina unei tari care isi achita cheltuielile pentru aparare, relateaza Politico.
Letonia investeste „aproximativ 2,4% din PIB-ul nostru in aparare in acest an si ne indreptam spre 3% in urmatorii trei ani”, a declarat Karins..
„Ceea ce este important, cred, pentru orice secretar general, este sa poata vorbi cu acei membri care nu o fac inca”, a adaugat ministrul de externe
Mai multi lideri europeni si-au exprimat interesul de a prelua sefia aliantei militare dupa ce actualul sef al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca se va retrage la finalul mandatului sau, care a fost prelungit pana in octombrie.
In afara de Karins, premierul Estoniei, Kaja Kallas si premierul demisionar al Olandei, Mark Rutte, au declarat, de asemenea, ca sunt interesati de acest post.
Desi Rutte este considerat favorit, el s-a confruntat cu critici din cauza faptului ca tara sa nu a reusit sa atinga obiectivul de cheltuieli pentru aparare al aliantei, stabilit la 2% din produsul intern brut al fiecarei tari. Cheltuielile Estoniei au depasit aceasta tinta din 2015, potrivit NATO. Letonia a contribuit cu mai mult de 2% din PIB-ul sau la aparare incepand din 2018.
Cursa pentru posturile de conducere din Uniunea Europeana a inceput deja la Bruxelles, dupa ce presedintele Consiliului European, Charles Michel, a anuntat ca va candida la alegerile europene din iunie, iar daca va fi ales isi va ocupa fotoliul de europarlamentar.
Daca va fi ales, Michel ar urma sa renunte la presedentia Consiliului European in iulie, ceea ce inseamna ca liderii UE vor trebui sa se grabeasca in cadrul unor negocieri de obicei indelungate pentru a-i gasi un inlocuitor.
In caz contrar, ei risca ca premierul Ungariei, Viktor Orban – care are legaturi stranse cu presedintele rus Vladimir Putin – sa prezideze temporar reuniunile dintre liderii UE, deoarece tara sa va prelua presedintia rotativa a Consiliului UE la 1 iulie.
Karins a declarat ca anuntul lui Michel l-a luat „un pic prin surprindere” si a adaugat ca este „foarte greu de imaginat cum ar putea fi obtinut un acord inainte de alegeri”.
In cazul in care nu va obtine postul de la NATO, Karins – care este fost membru al Parlamentului European – a declarat ca nu exclude posibilitatea de a se intoarce in capitala europeana. Desi ar cauta sa faca acest lucru ca si comisar european.
„Politica este o afacere capricioasa … Cu siguranta nu pot inchide nicio usa astazi”, a declarat Karins.
„Cine stie ce va aduce ziua de maine”, a conchis el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…