Franta se arata „ingrijorata” de testele cu rachete balistice ale Iranului

externe

Franta a acuzat, joi, Iranul ca a incalcat o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU dupa ce a efectuat un test cu rachete balistice cu raza lunga de actiune, despre care Parisul a spus ca este ingrijorator avand in vedere „dezvoltarea neintrerupta” a programului nuclear al Teheranului, potrivit Reuters.

Iranul a testat cu succes, joi, o racheta balistica cu o raza potentiala de 2.000 km, a anuntat presa de stat, cel mai recent test cu rachete balistice si lansari de sateliti.

„Aceste activitati sunt cu atat mai ingrijoratoare in contextul dezvoltarii continue a programului nuclear al Iranului”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului francez de externe, Anne-Claire Legendre, in cadrul unui briefing de presa.

Rezolutia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU cere Iranului sa nu desfasoare „nicio activitate” legata de rachete balistice capabile sa duca arme nucleare, dar limbajul este ambiguu, lasandu-l deschis interpretarii.

Oficialii occidentali spun ca, desi lansarile de rachete sunt impotriva rezolutiei 2231, ele nu reprezinta o incalcare a acordului nuclear de baza dintre Iran, Marea Britanie, China, Franta, Germania, Rusia si Statele Unite.

Puterile occidentale sunt deosebit de ingrijorate deoarece restrictiile Consiliului de Securitate al ONU privind rachetele si tehnologiile conexe dureaza pana in octombrie 2023, dupa care Iranul este liber sa isi continue activitatea.

Referirea lui Legendre la escaladarea programului nuclear al Iranului vine cu doar 10 zile inainte de intrunirea la Viena a Consiliului Guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica din 35 de tari.

„Activitatile Iranului prezinta riscuri grave si crescute de neproliferare fara nicio justificare civila credibila”, a spus ea.

Inaintea sedintei consiliului de administratie din martie, AIEA si Iranul au declarat ca au convenit sa faca progrese in diverse aspecte, inclusiv o ancheta a AIEA, care a trenat, privind particulele de uraniu gasite in trei locuri nedeclarate din Iran.

Ei au convenit, de asemenea, sa reinstaleze toate echipamentele suplimentare de monitorizare, cum ar fi camere de supraveghere, la site-urile nucleare care au fost puse in aplicare in temeiul acordului nuclear din 2015, dar au fost eliminate anul trecut, dupa retragerea SUA din 2018.

Nu se stie ce progrese s-au inregistrat si daca puterile occidentale vor decide sa faca eforturi pentru o rezolutie care sa constranga Iranului sa coopereze mai mult.

„Ne asteptam ca Iranul sa-si respecte obligatiile internationale… si sa realizeze progrese concrete si tangibile inainte de reuniunea Consiliului Guvernatorilor”, a spus Legendre.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: