Franta respinge declaratiile ambasadorului chinez care a negat suveranitatea tarilor rezultate din Uniunea Sovietica si a pus sub semnul intrebarii apartenenta Peninsulei Crimeea la Ucraina
Franta si-a exprimat sambata seara „consternarea” dupa declaratiile ambasadorului chinez in Franta, care a negat suveranitatea tarilor rezultate din Uniunea Sovietica si a pus sub semnul intrebarii apartenenta Peninsulei Crimeea la Ucraina, relateaza Agerpres.
Intrebat vineri seara la postul francez de informatii LCI, Lu Shaye a estimat ca tarile fostei URSS „nu au statut efectiv in dreptul international, deoarece nu exista un acord international pentru a concretiza statutul lor de tara suverana”.
Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus: „Depinde de modul in care percepem aceasta problema. Exista istoria. Crimeea a fost la inceput la Rusia. Hrusciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.
Diplomatul chinez a indemnat sa se renunte la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice. „In prezent, cel mai urgent lucru este sa oprim, sa ajungem la incetarea focului” intre Rusia si Ucraina, a spus el.
Ministerul francez de Externe a indicat intr-un comunicat ca a „luat cunostinta cu consternare” despre aceste remarci, cerand Chinei „sa spuna (daca acestea) reflecta pozitia sa, ceea ce speram sa nu fie cazul”.
Ucraina a fost recunoscuta international „in interiorul frontierelor incluzand Crimeea in 1991 de catre intreaga comunitate internationala, inclusiv China, la caderea URSS, ca nou stat membru al Natiunilor Unite”, a insistat Parisul, amintind ca anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014 este „ilegala conform dreptului international”.
Daca Beijingul sustine oficial ca este neutru, presedintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodata invazia rusa si nici macar nu a vorbit la telefon, pana in prezent, cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. In schimb, el a vizitat recent Moscova pentru a-si reafirma parteneriatul cu presedintele rus Vladimir Putin, aratand mai repede ca un front anti-occidental.
In timpul unei vizite in China la inceputul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a indemnat pe Xi Jinping sa „readuca Rusia la ratiune” fata de Ucraina si l-a indemnat sa nu livreze arme Moscovei.
Cei doi sefi de stat au dat publicitatii o declaratie comuna in care s-au angajat sa „sustina orice efort in favoarea restabilirii pacii in Ucraina”.