externe

Franta: Reforma pensiilor a fost promulgata de Macron in timpul noptii

Reforma pensiilor a presedintelui francez Emmanuel Macron a fost promulgata oficial, in noaptea de vineri spre sambata, dupa aprobarea consiliului constitutional, iar sindicatele promit sa se opuna modificarilor controversate, inclusiv cresterea varstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, potrivit France24.

Consiliul Constitutional a Frantei a aprobat vineri planul de pensii nepopular al lui Macron, care a starnit luni de proteste si greve.

Sindicatele au avertizat ca fac apel la proteste in masa de Ziua Muncii pe 1 mai, iar uneori au izbucnit demonstratii violente in mai multe orase dupa anuntarea verdictului.

Consiliul Constitutional, format din noua membri, a decis in favoarea prevederilor cheie ale reformei, inclusiv cresterea varstei de pensionare la 64 de ani si prelungirea anilor de munca necesari pentru o pensie completa, declarand ca reforma este in conformitate cu legislatia franceza.

Au fost respinse sase propuneri minore, inclusiv fortarea companiilor mari sa publice cate persoane peste 55 de ani angajeaza si crearea unui contract special pentru lucratorii in varsta.

Pana sambata dimineata, Jurnalul Oficial – Monitorul Oficial al Frantei – a publicat textul reformei pensiilor, modificand cuvantul „saizeci si doi” in „saizeci si patru” pentru varsta de pensionare a tarii.

Decizia Curtii Constitutionale s-ar putea dovedi o victorie cu un cost personal amar pentru Macron.
Presedintele se afla la cel mai scazut nivel in sondaje de pana acum, iar multi alegatori au fost revoltati de decizia sa de a trece legea pensiilor prin parlament fara vot.

Biciclete, scutere electrice si pubele de gunoi au fost incendiate in capitala, in timp ce fortele de ordine au incercat sa ii impiedice pe protestatari sa avanseze, au declarat corespondentii AFP.

Protestele care au adunat sute de oameni au izbucnit si in alte orase, inclusiv in Marsilia si Toulouse. La Lyon, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii. In Rennes, protestatarii au incendiat intrarea unei sectii de politie si a unui centru de conferinte.

Politia din Paris a declarat ca 112 persoane au fost arestate pana la ora 22:30.

Birourile Consiliului Constitutional, aflate in apropierea muzeului Luvru, au fost protejate cu bariere,si politisti.

Premierul Elisabeth Borne a spus ca instanta a „judecat reforma, atat pe fond, cat si pe procedura, ca fiind conforma cu constitutia”.

„In aceasta seara, nu exista castigatori sau invinsi”, a scris ea pe Twitter.

Ramane de vazut daca efortul de luni de zile al sindicatelor de a bloca schimbarile va continua.

Aproximativ 380.000 de oameni au iesit in strada in toata tara, joi, in ultima zi de actiune condusa de sindicate, potrivit Ministerului de Interne, o mica parte din cei aproape 1,3 milioane care au manifestat la apogeul protestelor din martie.

Sindicatele au emis o declaratie comuna prin care il indeamna pe Macron sa nu semneze legislatia in lege, spunand ca problema „nu a fost finalizata”.

Secretarul general al sindicatului CGT, Sophie Binet, a facut apel la „un val popular si istoric” de oameni pe strazi pe 1 mai, pentru a se opune reformelor.

Liderul Partidului Comunist, Fabien Roussel, a spus ca semnarea legii „nu ar fi turnat ulei pe foc, ci un bidon plin cu benzina”. „Mi-e teama de o revarsare de furie”, a declarat el la televiziunea BFM.

Luna trecuta, o greva a gunoierilor din Paris a lasat capitala ingropata in 10.000 de tone de gunoi necolectat.

Serviciile feroviare, rafinariile de petrol si scolile au fost intrerupte din ianuarie.

Intr-o a doua decizie vineri, instanta a respins cererea parlamentarilor din opozitie de a forta un referendum privind o lege alternativa a pensiilor care ar fi mentinut varsta de pensionare la 62 de ani.

Franta ramane in urma majoritatii vecinilor sai europeni, multi dintre ei au crescut varsta de pensionare la 65 de ani sau mai mult. Oponentii schimbarilor spun ca acestea penalizeaza femeile si muncitorii necalificati care si-au inceput cariera devreme si submineaza dreptul la o pensie indelungata.

Deputatul inalt al partidului de guvernamant Eric Woerth a declarat vineri ca spera ca tara va ajunge sa recunoasca necesitatea schimbarii, pe masura ce mai multi oameni traiesc mai mult. Insa recunoaste ca „Nu am convins oamenii”.

Sondajele arata in mod constant ca doi francezi din trei sunt impotriva muncii pentru inca doi ani.
Macron a numit schimbarea „necesara” pentru a evita deficitele anuale de pensii estimate sa atinga 13,5 miliarde de euro pana in 2030, potrivit cifrelor guvernamentale.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago