Franta inalta steagul la ambasada din Damasc, in timp ce noile autoritati din Siria stabilesc contacte cu Occidentul
Franta a inaltat, marti, steagul, la ambasada sa din Damasc pentru prima data in ultimii 12 ani, iar oficialii Uniunii Europene s-au pregatit sa stabileasca legaturi cu noua conducere siriana, un sena al dezvoltarii relatiilor cu Siria, dupa ce Bashar al-Assad a fost inlaturat din functia de presedinte, transmite Reuters.
Statele occidentale deschid treptat canale cu noile autoritati de la Damasc conduse de grupul Hayat Tahrir al-Sham si liderul sau Ahmed al-Sharaa, desi continua sa desemneze grupul drept terorist.
La fel ca Franta si Marea Britanie, care au trimis o echipa sa se intalneasca luni cu Sharaa, si Germania planuieste intalniri cu noua administratie, iar Uniunea Europeana a declarat marti ca va stabili contacte.
La noua zile dupa fuga lui Assad, noul premier instalat de grupul islamist HTS a declarat ca guvernul se confrunta cu rezerve valutare foarte scazute si a cerut ridicarea sanctiunilor impuse guvernului inlaturat.
Grupul lui Sharaa a facut parte din Al Qaeda pana cand a rupt legaturile in 2016. A fost limitat intr-un colt de nord-vest al Siriei mai multi ani, pana in aceasta luna, cand armata s-a topit cand a intrat in Damasc.
Franta a spus ca inaltarea drapelului nu inseamna automat ca isi va redeschide ambasada.
In timpul intalnirii sale cu oficialii britanici, Sharaa, cunoscut anterior sub numele sau de razboi Abu Mohammed al-Golani, a cerut tarilor sa restabileasca legaturile si sa ridice sanctiunile impuse Siriei pentru a ajuta refugiatii sa se intoarca acasa, a informat agentia de stiri de stat SANA.
SANA a lansat fotografii de la intalnirea cu delegatia britanica, in care Sharaa este imbracat in costum, cu o camasa cu nasturii desfacuti. Sharaa „a vorbit despre necesitatea de a construi un stat de drept si institutii si de a stabili securitatea. El a vorbit si despre rolul important al Marii Britanii la nivel international”, a raportat SANA.
Caderea lui Assad, o lovitura pentru vechii aliati rusi si iranieni ai Siriei, ar putea deschide canalele de comunicatii ale statelor occidentale cu Damascul. Dar cel putin deocamdata, acest lucru necesita manevre atat in privinta desemnarii HTS ca grup terorist, in zilele sale ca afiliat al Al Qaeda, cat si sanctiunilor financiare impuse Damascului sub Assad.
Diplomatii germani planuiesc si ei discutii cu reprezentantii HTS la Damasc, marti, a declarat Ministerul german de Externe. Un purtator de cuvant al ministerului a declarat ca discutiile se vor concentra pe un proces de tranzitie pentru Siria si protectia minoritatilor.
„Sunt explorate si posibilitatile unei prezente diplomatice la Damasc”, a adaugat purtatorul de cuvant intr-o declaratie, reiterand ca Berlinul monitorizeaza indeaproape HTS in lumina radacinilor sale in ideologia Al Qaeda. „Din cate se poate spune, pana acum au actionat prudent”, a spus purtatorul de cuvant.
Presedintele turc Tayyip Erdogan, a carui tara a fost cel mai mare sustinator al rebelilor in timpul razboiului civil, a declarat ca acum este nevoie de o administratie incluziva la Damasc si a cerut Uniunii Europene sa sprijine intoarcerea refugiatilor.
Intr-un interviu acordat Al Jazeera Mubasher, noul prim-ministru Mohammed al-Bashir a spus ca Ministerul Apararii va fi restructurat folosind foste factiuni rebele si ofiteri care au dezertat din armata lui Assad.
Siria are multe grupuri de minoritati etnice si sectare, dintre care unele sunt ingrijorate de modul in care ar putea fi tratate sub conducerea unor grupuri precum HTS, cu radacini in militantismul islamist sunit.
Intrebat ce le-ar spune celor ingrijorati de existenta unui singur grup religios sau politic dominant in Siria, Bashir a spus:
„Cei carora le este frica… de o tendinta religioasa sau de orice altceva nu inteleg cu adevarat islamul, iertarea islamului, justitia islamului”. „Siria este pentru toti sirienii. Toata lumea este un partener pentru noi in construirea Siriei viitorului”, ”, a spus el.
Bashir, care a condus anterior un guvern afiliat HTS in provincia Idlib, a declarat ca va ramane in functie pana in martie.
Seful UE pentru politica externa, Kaja Kallas, a declarat luni ca Uniunea Europeana ar trebui sa fie pregatita sa reduca sanctiunile impotriva Siriei daca noua conducere a tarii va face „pasi pozitivi” pentru a stabili un guvern incluziv si pentru a respecta drepturile femeilor si minoritatilor.
Coordonatorul umanitar al ONU, Tom Fletcher, a declarat ca s-a intalnit cu Sharaa, scriind pe retelele de socializare ca „avem baze pentru extinderea ambitioasa a sprijinului umanitar vital” pentru Siria.
Conflictul sirian, care a izbucnit in urma unei revolte din 2011 impotriva guvernarii represive a lui Assad, a facut ca milioane de sirieni sa plece in strainatate ca refugiati, inclusiv aproximativ 1 milion care au plecat in Germania.