Fostul premier rus Mihail Kasianov: Wagner a distrus „mitul stabilitatii” regimului Putin

externe

Premierul Rusiei intre 2000 si 2004, Mihail Kasianov, a declarat vineri pentru Deutsche Welle ca, in opinia sa, revolta Wagner l-a slabit considerabil pe presedintele Vladimir Putin in interiorul Rusiei.

„Impactul principal este foarte usor si foarte simplu”, a spus Kasyanov. „Stabilitatea cu Vladimir Putin”.

Timp de 20 de ani, a spus Kasianov, propaganda rusa a incercat sa asigure oamenii „ca baza principala a guvernarii lui Putin este stabilitatea si potentiala prosperitate”.

Rebeliunea pusa in scena de compania militara privata rusa Wagner si de liderul acesteia, Evgheni Prigojin, la sfarsitul saptamanii trecute, si raspunsul lui Putin la aceasta, au spulberat aceasta imagine, a spus el.

„Prigojin a reusit sa distruga acest mit, aceasta imagine de stabilitate”.

Fortele lui Prigojin din grupul Wagner au sustinut vineri seara ca au fost atacate de fortele rusesti. La inceputul zilei de sambata, acestea au ocupat principalul centru militar din sud, Rostov pe Don, si au inceput sa se deplaseze rapid spre nord, spre Moscova.

Dupa mai multe ore tensionate, cu o rezistenta minima care nu a incetinit progresul armatei private, Prigojin a oprit brusc inaintarea la apropierea amurgului, sustinand ca a decis sa evite varsarea de sange.

Se pare ca presedintele belarus Alexander Lukasenko a ajutat la medierea unui acord care stipuleaza ca Prigojin se va muta in Belarus, iar el si grupul Wagner nu vor fi cercetati penal.

Pentru observatorii straini raman multe intrebari deschise chiar si cateva zile mai tarziu cu privire la termenii si durabilitatea intelegerii, de ce aparenta revolta sau tentativa de lovitura de stat a inceput si apoi s-a oprit atat de brusc, care ar putea fi rolul lui Wagner in continuare, ce impact ar putea avea evenimentele asupra luptelor din Ucraina, unde fortele Wagner au fost puternic implicate, si cum ar putea afecta politica rusa.

Kasianov a declarat ca, chiar daca cei mai inalti oficiali guvernamentali ai lui Putin, cum ar fi ministrul de externe Serghei Lavrov, ar putea incerca sa sustina ca regimul rus va iesi mai puternic din spaima din weekend, „regimul rus pare sa fie mai slab acum – iar oamenii au inceput sa inteleaga acest lucru, in special in elita conducatoare”.

Cea mai importanta schimbare, a sustinut Kasianov, s-ar putea dovedi a fi in atitudinea membrilor guvernelor rusesti la nivel national sau local.

„Ei inteleg ca Putin nu mai este un moderator sau un protector al intereselor lor. De aceea au inceput sa-si reconsidere atitudinea fata de el”, a spus el.

Kasianov este in prezent liderul Partidului Libertatii Poporului, aflat in opozitie, si se afla adesea in Letonia. El a declarat ca Vladimir Putin de astazi este o „persoana complet diferita” de omul cu care a lucrat in urma cu mai bine de doua decenii.

El a spus ca, in timpul mandatului sau, Putin, in primul sau mandat prezidential, a promis ca va sprijini toate reformele propuse de cabinetul sau – si s-a tinut de cuvant.

Dar acum „nu mai exista nicio comparatie”, a spus Kasyanov.

Putin semana acum mai mult cu agentul KGB inainte de a intra in politica. „Agentul KGB, in acest moment este unul natural. Pe vremea mea, el se prefacea ca este devotat principiilor democratice. Acum, vedem un Putin adevarat – periculos si, in acest moment, slabit”.

Kasianov a spus ca portretizarea lui Putin de catre guvern ca fiind un fel de tar sau imparat si ca tipul de conducator puternic de care Rusia a avut nevoie sau la care a recurs in mod istoric, devine tot mai nepopulara si este intampinata cu mai mult scepticism, in special in randul populatiei din clasa de mijloc din orasele mari.

Intrebat daca revolta va avea un impact asupra luptelor din Ucraina, avand in vedere ca, pentru o scurta fereastra sambata, parea ca luptele s-ar putea muta din Zaporijia la periferia Moscovei fara ca armata ucraineana sa traga vreun foc de arma, Kasianov a spus ca inca mai crede ca va avea un efect putin mai putin pronuntat.

„Cred ca moralul acestor ofiteri rusi de pe campul de lupta tocmai a scazut”, a spus Kasianov, adaugand ca acesta nu fusese niciodata prea ridicat.

Dar el a spus ca termenii armistitiului din weekend si oamenii care l-au negociat, dupa ce Wagner a provocat pierderi in randul militarilor rusi, nu ar fi fost pe placul comandantilor sau al trupelor. „In momentul de fata ei vad ca a avut loc o intelegere intre doi banditi”, a spus Kasianov, parand sa se refere la Lukasenko ca fiind al doilea bandit dupa Prigojin, avand in vedere ca el a fost mediatorul.

„Nu a fost implicata nicio institutie de stat. Nici Ministerul de Interne, nici FSB [principala agentie de informatii si securitate a Rusiei], nici Ministerul Apararii, nici alte agentii. A existat un angajament intre doi oameni doar pentru a da bani si pentru a oferi libertate. Si acest lucru a fost stabilit”. In aceeasi ordine de idei, el a sustinut ca acordul a subminat credibilitatea lui Putin pe plan intern.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: