Fostul premier Florin Citu s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA, unde procurorii il vor anunta ca a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu, in dosarul privind achizitia de vaccinuri impotriva COVID-19, in care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.
La intrare in sediul DNA, Florin Citu a refuzat sa raspunda intrebarilor puse de jurnalisti, insa a promis ca va da detalii la iesire. In prezent senator, Florin Citu a ramas fara imunitate, in urma unei decizii a Senatului din 29 noiembrie, precizeaza Agerpres.
Dosarul vaccinurilor ii vizeaza si pe fostii ministri ai Sanatatii Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila.
Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre CE a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii in numele statelor membre.
Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre, mentioneaza DNA.
Anchetatorii sustin ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de „opt-out”, astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.
„In prezenta cauza, in contextul mentionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer si Moderna), in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, explica procurorii.
Conform DNA, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, doua dintre cele trei persoane fata de care se solicita formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzactionat si ordonantat la plata achizitia in plus a cantitatii de 52.805.690 doze de vaccin, in valoare totala de 1.005.498.687 euro, la care se adauga TVA, suma care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…