Fostul cancelar Angela Merkel isi exprima ingrijorarea fata de rolul lui Elon Musk in guvernul SUA

externe

Fostul cancelar german Angela Merkel, care in noua sa carte de memorii ridica temeri privind ordinea democratica occidentala, odata cu revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea profunda cu privire la rolul urias pe care Elon Musk il va juca in administratia lui Trump, potrivit The Guardian.

Fostul cancelar german, care in timpul primului mandat al lui Trump a fost numita de unii observatori „lider al lumii libere”, titulatura rezervata de obicei presedintilor SUA, a spus ca 16 ani la putere au invatat-o ca afacerile si interesele politice trebuie mentinute intr-un echilibru fin.

Intrebata de revista Der Spiegel intr-un interviu daca provocarea adusa de Trump a crescut de cand a fost ales pentru prima data in 2016, Merkel a raspuns: „Exista acum o alianta vizibila intre el si marile companii din Silicon Valley care au o putere enorma prin capital. ”

Musk, care il consiliaza pe Trump in al doilea mandat, a fost insarcinat de presedintele ales sa conduca un departament nou creat de eficienta guvernamentala, impreuna cu Vivek Ramaswamy. Merkel a spus ca problemele financiare ale directorului SpaceX si Tesla au facut ca o astfel de numire sa fie extrem de problematica.

„Daca o persoana ca el este proprietarul a 60% din toti satelitii care se afla in spatiu, atunci aceasta trebuie sa fie o mare preocupare pentru noi, impreuna cu problemele politice. Politica trebuie sa determine echilibrul social intre cetatenii puternici si cei obisnuiti”, a spus ea.

Merkel a remarcat ca, in criza financiara din 2007-2008, in timpul primului sau mandat de cancelar german, „sfera politica a fost autoritatea finala care putea indrepta lucrurile” cu masuri precum salvarile, cuplate cu noi reglementari. „Daca aceasta autoritate finala este prea puternic influentata de companii, fie prin puterea capitalului, fie prin capacitatile tehnologice, atunci aceasta este o provocare fara precedent pentru noi toti”, a spus Merkel.

Ea a spus ca unul dintre punctele de referinta care delimiteaza societatile libere a fost controlul clar asupra puterii corporative si a influentei persoanelor foarte bogate. „Intr-o democratie, politica nu este niciodata neputincioasa impotriva companiilor”, a spus ea.

Despre platformele de social media, cum ar fi X a lui Musk, Merkel a spus ca „este important sa contrabalansam delirul de pe retelele sociale, cum ar fi cel starnit de AfD in aceasta tara”, referindu-se la partidul de extrema dreapta Alternative fur Deutschland (Alternativa pentru Germania), care ocupa acum locul al doilea in sondajele de opinie inainte de alegerile anticipate din 23 februarie.

Musk, cel mai bogat om din lume, a fost unul dintre sustinatorii cei mai vocali ai lui Trump si ajuta la gestionarea tranzitiei sale inapoi la Casa Alba, inclusiv luand in considerare numirile, participand la convorbiri telefonice cu lideri mondiali precum Volodimir Zelenski si discutand despre reducerea bugetului federal.

Companiile lui Musk ar fi primit 15 miliarde de dolari in contracte publice, o cifra estimata sa creasca in timpul mandatului lui Trump.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: