Cel mai longeviv sef al spionajului austriac a avertizat cu privire la riscurile revenirii la putere a partidului de extrema dreapta FPO dupa alegerile de anul viitor, o formatiune care nu a rupt legaturile cu Rusia, relateaza Financial Times.
Peter Gridling, care a condus serviciul de informatii austriac BVT intre 2008 si 2020, a declarat pentru Financial Times ca Partidul Libertatii a continuat sa aiba legaturi cu Kremlinul, chiar daca razboiul din Ucraina l-a fortat sa fie mai discret.
„Trebuie sa fim foarte vigilenti cu privire la cine este pus in fruntea ministerelor. Oriunde avem Partidul Libertatii la guvernare, trebuie sa ne uitam la intentiile si activitatea lor”, a declarat Gridling.
Interventia sa publica neobisnuita – o premiera in istoria postbelica a Austriei – vine pe fondul unui climat politic din ce in ce mai fracturat, in care mai multi ani de scandaluri au slabit partidele principale si au lasat multi alegatori furiosi si frustrati fata de establishmentul vienez.
Timp de aproape un an, Partidul Libertatii a detinut un avans puternic in sondajele de opinie din Austria, ceea ce il face foarte probabil sa reintre, daca nu sa conduca, un nou guvern de coalitie dupa alegerile din octombrie 2024.
„Eram foarte ingrijorati de contactele Partidului Libertatii cu Rusia”, a declarat Gridling.
„[Am investigat modul in care] Rusia i-ar putea finanta, le-ar putea oferi locuri de munca … cum [partidul] ar putea gazdui aceste mese rotunde, raspandind propaganda pur ruseasca”.
„Nu s-au schimbat”, a spus Gridling. „Ei au in continuare contacte cu Rusia. Informatiile sunt un joc de lunga durata – iar rusii au o perspectiva foarte lunga”.
„In calitate de fost oficial guvernamental, sunt inca obligat sa pastrez secretul. Nu pot sa spun tot ce stiu sau sa scriu despre tot ce stiu. Dar va pot oferi o evaluare in cunostinta de cauza”, a continuat el.
Gridling a lucrat sub conducerea unui ministru al Partidului Libertatii timp de doi ani, intre 2017 si 2019, cand actualul lider al partidului, Herbert Kickl, a fost ministru de interne. A fost prima si singura ocazie in care partidul a detinut acest minister, acordat de cancelarul de atunci, Sebastian Kurz – care este acum cercetat intr-o ancheta de coruptie.
Experienta traita de Gridling in acea perioada este subiectul cartii sale Surprise Attack, publicata in Austria in aceasta luna.
„Au vrut sa schimbe [conducerea serviciului de informatii] imediat”, a declarat Gridling pentru FT.
Organizatia sa s-a trezit izolata de multe retele europene de schimb de informatii ca urmare a amestecului Partidului Libertatii, a spus el.
„A trebuit sa refuz in anumite momente sa dau informatii [oficialilor Partidului Libertatii] care ar fi putut ajuta la identificarea surselor”, a spus Gridling, referindu-se in special la investigatiile in curs de desfasurare pe care agentia sa le conducea asupra extremistilor de dreapta.
Cu toate acestea, materiale clasificate – de la agentii precum MI5 din Marea Britanie – au ajuns totusi in mainile Partidului Libertatii.
Reputatia Austriei ca loc de joaca pentru spionii rusi – un motiv de ingrijorare tot mai mare in randul colegilor europeni – este binemeritata, a declarat Gridling, care a spus ca exista un numar „remarcabil de mare” de agenti sub acoperire in oras.
El a subliniat ca influenta rusa in Austria nu a fost insa doar sub acoperire.
Compania petrochimica de stat austriaca OMV, detinuta partial de Austria, de exemplu, continua sa importe cea mai mare parte a gazului sau din Rusia si, in acest fel, a trimis miliarde de euro Kremlinului in acest an.
Marti, fostul ministru austriac de externe Karin Kneissl – o independenta sustinuta de Partidul Libertatii in 2017 – a declarat ca se muta sa locuiasca la Sankt Petersburg, invocand o atitudine „schizofrenica” fata de Rusia in Europa.
Putin a participat la nunta lui Kneissl in Gamlitz, in sudul Austriei, in 2018. Kneissl este un fost membru al consiliului de administratie al Rosneft, compania petroliera de stat din Rusia, si un invitat obisnuit al canalului de propaganda rusesc RT.
Kickl si alti ministri ai Partidului Libertatii au fost brusc fortati sa paraseasca guvernul dupa ce liderul partidului, Heinz-Christian Strache, a fost surprins in imagini video (intr-o operatiune sub acoperire in Ibiza – orchestrata de activisti independenti) incercand sa convinga un fals oligarh rus sa cumpere cel mai mare ziar din Austria si sa il transforme in portavoce a Partidului Libertatii in schimbul unor favoruri politice.
Dupa ce si-a pierdut din popularitate ca urmare a scandalului, partidul si-a recapatat incet sprijinul, in special ca urmare a opozitiei sale fata de restrictiile impuse de pandemie si a criticilor sale recente fata de sanctiunile UE impotriva Rusiei, pe care le considera responsabile de cresterea costului vietii.
Gridling a subliniat ca respecta orice mandat democratic pe care Partidul Libertatii il va obtine in viitoarele alegeri. Dar el i-a indemnat pe viitorii parteneri de coalitie sa analizeze cu atentie alegerile si sa protejeze independenta unor servicii precum BVT, care a fost intre timp reorganizat si redenumit DSN.
„Traim intr-o democratie. Partidul Libertatii este un partid legal in cadrul institutiei politice austriece”, a declarat el. „Dar motivatia pentru mine … este de a spune: ‘Nu uitati. Uitati-va ce au facut inainte. Amintiti-va ce s-a spus. Si puneti-va intrebarea: cat de departe vor merge pentru interesele lor de partid si nu pentru interesele Austriei'”?
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…