Michael Morell, fost director adjunct al CIA in perioada 2010-2013, a publicat un material in care atrage atentia asupra ambitiilor imperiale ale Iranului in contextul in care Statele Unite au ajuns la un acord cu Teheranul in privinta programului nuclear al iranienilor.
Unul dintre aspectele interesante ale relatiilor internationale este ca actorii statali sau non-statali vor spune la un momet dat ce gandesc, ce fac si ce planuri au. Nu este nevoie de spioni, nu este nevoie de diplomati, trebuie doar sa asculti.
La mijlocul anilor ’90, Osama bin Laden a spus de mai multe ori ca vede Statele Unite ca principalul sau inamic, prin urmare fiind principala sa tinta. Si a aratat asta in august 1998 in estul Africii, in octombrie 2000 in Yemen si in septembrie 2001 la New York si Washington.
In timpul campaniei infierbantate din 1998 din India, Partidul Bharatiya Janata le-a transmis alegatorilor ca, daca va fi votat, tara va dezvolta arme nucleare. Analistii au crezut ca a fost doar retorica de campanie, insa in mai 1998 India a facut mai multe teste nucleare, devenint oficial un stat posesor al armei atomice.
Lumea a asistat recent la inca un moment de sinceritate, cu doar cateva saptamani inainte ca Iranul si marile puteri sa ajunga la un acord privind dezvoltarea programului nuclear in urmatorii 10-15 ani. Luna trecuta, un consilier important al presedintelui iranian Hassan Rouhani a vorbit intr-o conferinta la Teheran despre ambitiile tarii de a deveni o putere regionala, cu alte cuvinte de a restabili Imperiul Persan.
Consilierul, Ali Younesi, fost sef al securitatii fostului presedinte Mohammad Khatami, le-a spus participantilor la conferinta ca „inca de la inceputuri, Iranul a avut tot timpul o dimensiune globala. S-a nascut ca imperiu. Liderii si oficialii Iranului au vazut intotdeauna lucrurile dintr-o perspectiva globala”.
Younesi a definit teritoriul imperiului iranian, pe care l-a numit „Marele Iran” ca intinzandu-se de la granitele Chinei si cuprinzand subcontinentul indian, nordul si sudul Caucazului si Golful Persic.
El a spus ca Irakul este capitala Imperiului Iranian, referindu-se la orasul antic Babilon, care a fost centrul vietii persilor timp de secole. „Noi protejam interesele tuturor oamenilor din regiune, pentru ca toti sunt iranieni”, a punctat consilierul.
Younesi a declarat ca scopul actiunilor iraniene in „Mare Iran” este de a asigura securitatea oamenilor de acolo, sustinand ca Arabia Saudita nu are de ce sa se teama pentru ca sauditii sunt incapabili sa protejeze populatia din regiune.
Acestea nu sunt teoriile unui singur individ. Acestea sunt larg raspandite in cadrul elitelor iraniene. Discursul lui Younesi a subliniat marea strategie a Iranului. Si pune intr-un context comportamentul Iranului in regiune, caracterizat prin operatiuni de amploare de subminare a statelor arabe vecine, a Israelului si a Statelor Unite, care se opun hegemoniei iraniene.
Iranul sustine gruparile teroriste, precum Hezbollah, care s-a aflat in spatele atacului din 1983 din Beirut, cand au fost ucisi 258 de americani. Aceste atacuri sunt considerate inceputul jihadului indreptat impotriva Statelor Unite.
Scopul Hezbollah este de a distruge Israelul. Asta este si politica de stat a Iranului. Ayatolahul Ali Khamenei, cea mai puternica persoana din tara, a spus intr-un discurs din 2013 ca „oficialii sionisti nu pot fi numiti oameni; unii sunt ca animalele. Regimul de la Teheran este destinat distrugerii si anihilarii”.
Iranul sustine si gruparile siite din regiune, pentru a rasturna regimurile sunite. Una dintre acestea, Houthi, a dat jos guvernul ales din Yemen. Aceasta strategie este in contradictie cu interesele Statelor Unite iar Iranul o stie.
Acordul-cadru pe programul nuclear este o afacere buna pentru Statele Unite. Daca va fi implementat pe de-a intregul, va impiedica Iranul sa produca o arma atomica timp de mai mult de un an. Dar, odata ce sanctiunile vor fi ridicate, Iranul va avea resurse sa-si duca mai departe strategia, asa cum a fost enuntata de Younesi. Statele Unite si aliatii sai au avut intotdeauna o politica de a contracara aceste strategie, insa acum este si mai important sa o puna in aplicare.
Articolul preluat de Business Insider din The Washington Post.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…