Foarte grav, TV-urile penalilor au reusit sa-i sperie pe procurori. Seful DNA: „Nu vor sa vina la DNA, ganditi-va la atacurile impotriva procurorilor DNA, atacuri mediatice, publice”

politica

Procurorul sef al DNA, Crin Bologa, a explicat intr-un interviu pentru Europa Libera de ce procurori cu experienta mare refuza sa se transfere la DNA, desi este nevoie de ei. „In momentul in care instrumentam dosare importante, cu oameni importanti, sume mari de bani, asa cum s-a constatat mereu, pana in ziua de azi, este atacata institutia, dar si procurorii si familiile lor”, a subliniat Bologa.

„Colegii nostri care au grad de Parchet General nu vor sa munceasca, sa simta presiunea de la DNA, dar si satisfactia muncii de la DNA si DIICOT. Nu vor aplica pentru DNA, pentru ca au acelasi salariu. La DNA nu se ia niciun ban in plus, niciun avantaj in plus fata de colegii care au grad de Parchet General. Sunt destui colegi care au acest grad, dar lucreaza la judecatorii, la tribunale, curti de apel si la Parchetul General. Or, la DNA si DIICOT, presiunea este foarte mare, munca este foarte intensa si atunci este foarte greu sa convingem oamenii sa vina.

(…) Ganditi-va la atacurile impotriva procurorilor DNA, atacuri mediatice, publice. In momentul in care instrumentam dosare importante, cu oameni importanti, sume mari de bani, asa cum s-a constatat mereu, pana in ziua de azi, este atacata institutia, dar si procurorii si familiile lor. Si atunci, apare o reticenta din partea unor colegi sa vina la DNA. Dar colegii curajosi vin. Incercam sa-i atragem, dar singura satisfactie pe care o putem da este munca. Munca si rezultatele in lupta impotriva coruptiei. Altceva nu le putem oferi”, a declarat Bologa pentru Europa Libera.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, sustine ca, prin decizia data miercuri, Curtea Constitutionala a Romaniei a dat ”o lovitura” luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, netinand cont de opinia celor care „stiu cel mai bine care este situatia in parchete”.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu modificarile privind transferul magistratilor si reducerea vechimii procurorilor de la DNA si DIICOT, sustinand ca vechimea necesara pentru accederea la una dintre cele doua directii trebuie sa fie cel putin aceeasi ca la Parchetul General.

„Curtea Constitutionala a mai dat astazi o lovitura DNA si DIICOT, adica luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. CCR nu a tinut cont de opinia celor care stiu cel mai bine care este situatia in parchete si a ignorat argumentele DNA si DIICOT, sustinute, de asemenea, de mai multe asociatii ale magistratilor si de Sectia de procurori a CSM”, a scris Stelian Ion, pe Facebook.

Potrivit acestuia, pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA si DIICOT, decizia CCR „inchide usa” pentru procurorii mai tineri, bine pregatiti profesional, dar care nu indeplinesc cerinta de 10 ani vechime, „impusa de ministrul PSD Florin Iordache”.

„A repara ceea ce a stricat PSD si a dus la blocaje in activitatea parchetelor este neconstitutional. A face reforma in justitie si a le asigura unitatilor de parchet conditiile si personal pentru a-si desfasura activitatea in mod optim devine neconstitutional. Lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii tinde sa devina neconstitutionala, prin decizia unor judecatori care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR”, a adaugat ministrul Justitiei.

El a subliniat ca activitatea procurorilor care lucreaza in prezent la DNA si DIICOT nu trebuie afectata, iar Ministerul Justitiei analizeaza solutiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care ancheteaza faptele de coruptie si criminalitatea organizata sa fie intarite.

Stelian Ion a anuntat ca, dupa motivarea deciziei CCR, Ministerul Justitiei va propune modificarea legislatiei astfel incat aceste unitati de parchet si sistemul de justitie in general sa functioneze in mod optim. „Legile justitiei aflate in lucru la Ministerul Justitiei vor oferi solutiile ca lupta anticoruptie sa continue si garantiile de independenta pentru judecatori si procurori”, a declarat ministrul.

El a pledat pentru o reforma a Curtii Constitutionale. „CCR are nevoie de o reforma reala si de judecatori cu viziune europeana si cu respect pentru functionarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricate piedici ni se pun”, a mai sustinut Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: