Banca Centrala Europeana ar trebui sa continue majorarea dobanzilor pentru scaderea inflatiei, iar guvernele din zona euro ar trebui sa reduca deficitele pentru a sprijini eforturile BCE si pentru a crea spatiu fiscal in viitor, se arata intr-un raport publicat vineri de Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.
In analiza economiei celor 20 de tari din zona euro, FMI a apreciat ca autoritatile trebuie sa ajunga rapid la un acord privind reformarea reglementarilor fiscale ale UE, care sustin valoarea euro.
„Trebuie continuata inasprirea politicii monetare pentru a readuce inflatia la tinta BCE de 2% in timp util”, se arata in raportul FMI prezentat Eurogrupului si BCE.
De asemenea, FMI a cerut guvernelor din zona euro sa ajute BCE prin reducerea cheltuielilor, deoarece cresterea economiei ar urma sa fie modesta anul acesta si anul viitor, in pofida inaspririi conditiilor financiare.
„Consolidarea fiscala va ajuta la atenuarea presiunilor inflationiste si va reconstrui spatiul fiscal”, se arata in raport.
In mai, Comisia Europeana previziona o imbunatatire a finantelor publice in zona euro, deficitul bugetar urmand sa scada la 2,4% din PIB in 2024 si 3,2% din PIB in 2023, de la 3,6% din PIB in 2022.
De asemenea, conform previziunilor Executivului comunitar, nivelul datoriei ca procent in PIB in zona euro va scadea la 90,8% anul acesta si la 89,9% anul viitor, de la 93,1% anul trecut.
Si presedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat joi ca Banca Centrala Europeana ar putea majora din nou dobanzile la reuniunea de politica monetara din iulie.
Daca nu va exista o schimbare profunda a economiei, „este posibil sa continuam majorarea dobanzilor luna viitoare. Nu ne gandim sa facem pauza”, a anuntat Lagarde la scurt timp dupa ce Consiliul guvernatorilor BCE a informat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor creste la 4%, 4,25% si, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobanzii la depozite din ultimii 22 de ani.
„Inflatia scade progresiv dar este proiectata sa ramana la un nivel prea ridicat prea mult timp”, a informat BCE intr-un comunicat, dupa reuniunea de politica monetara.
Lagarde a declarat ca sugestia ei privind noi majorari de dobanzi in viitor „nu reprezinta probabil o surpriza” si BCE „este decisa sa-si indeplineasca obiectivul” de a reduce inflatia la 2% „in timp util”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…