Razboiul dintre Ucraina si Rusia le ofera tarilor NATO sansa de a-si testa armamentul avansat pe un camp de lupta real si, ca urmare, obtin informatii valoroase, relateaza Financial Times.
Membrii NATO, precum SUA, Canada, Marea Britanie, Germania si Franta, au oferit Ucrainei arme si instruire de cand Rusia a lansat invazia in februarie 2022.
Iar tipurile de arme pe care le-au predat au devenit din ce in ce mai avansate de cand a inceput razboiul, Ucraina insistand pentru tancuri moderne, sisteme de aparare antiaeriana si avioane.
Ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a declarat pentru FT ca, din acest motiv, aliatii Ucrainei „pot vedea de fapt daca armele lor functioneaza, cat de eficient functioneaza si daca trebuie modernizate”. „Pentru industria militara a lumii, nu poti inventa un teren de testare mai bun”, a spus el.
Reznikov a aratat ca Ucraina a doborat o racheta rusa Kinjal in luna mai, folosind un sistem Patriot fabricat in SUA.
Expertii n-au crezut ca Patriot era capabil sa doboare o Kinjal, a relatat FT, dar trupele ucrainene au reusit sa demonstreze acest lucru. Rusia se laudase anterior ca aceste rachete sunt de neoprit. De atunci, mai multe rachete Kinjal au fost doborate deasupra Ucrainei.
Reznikov a declarat ca Ucraina a aratat tarilor NATO cum ar putea functiona armamentul lor atunci cand este folosit impreuna.
In acelasi timp, el a spus ca incercarile Rusiei de a combate armamentul folosit de ucraineni prin tactici precum bruierea semnalelor au insemnat actualizari constante ale tehnologiei, cum ar fi munitiile ghidate prin GPS si dronele, oferind din nou oportunitati valoroase de invatare.
„Rusii vin cu o contramasura, noi ii informam pe partenerii nostri si ei fac o noua contramasura impotriva acestei contramasuri”, a spus Reznikov.
Petro Piatakov, un colonel in retragere care este acum consultant pentru industria de armament, a declarat pentru FT ca exista un „interes activ din partea producatorilor occidentali de artilerie in a primi feedback de la artileristii ucraineni … pentru a elimina deficientele”.
El a spus ca luptele din Ucraina au scos la iveala unele probleme. „A devenit evident in timpul operatiunilor ca aceste sisteme nu au fost concepute pentru un razboi atat de intens”.
Un contractor german din domeniul apararii a declarat pentru publicatie ca au invatat „intr-adevar multe de la soldatii din Ucraina”, care, odata ce observa ceva, „transmit informatia, iar inginerii nostri de software se aseaza la masa pentru a face o actualizare”.
Jack Watling, de la grupul de reflectie Royal United Services Institute, cu sediul la Londra, a declarat pentru FT ca luptele au oferit Occidentului noi informatii despre modul in care functioneaza armele Rusiei.
Dar el a avertizat ca Occidentul „si-a expus o mare parte din propriile capacitati in fata Rusiei si Chinei si, prin urmare, va trebui sa schimbe modul in care functioneaza unele dintre echipamentele sale pentru a-si pastra avantajul competitiv”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…