Film de la Bollywood acuzat ca banalizeaza Holocaustul

externe

Film de la Bollywood acuzat ca banalizeaza Holocaustul

Un film de la Bollywood a fost acuzat ca a banalizat si injosit moartea a milioane de evrei ucisi in timpul Holocaustului, folosind Auschwitz ca metafora a problemelor in relatii, personajul principal declarand ca „toti suntem putin ca Hitler” in timpul unei scene fantastice petrecuta in lagarul de concentrare, potrivit The Guardian.

Filmul Bawaal, regizat de Nitesh Tiwari, spune povestea unui profesor de istorie care este stanjenit de epilepsia noii sale sotii. In timp ce calatoresc impreuna in Europa pentru a vizita locurile istorice ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial, se indragostesc unul de celalalt.

Cu toate acestea, criticii de film si organizatiile evreiesti au ridicat probleme cu privire la portretizarea vizitelor personajelor in unele dintre cele mai ingrozitoare locuri ale Holocaustului, care sunt impletite in povestea lor de dragoste. Trailerul face referire la „razboiul din interior”, iar intr-o scena cuplul viziteaza Auschwitz. In timpul secventei, unul dintre ei spune: „Fiecare relatie trece prin Auschwitz-ul ei”.
Intr-o alta scena fantezista dintr-o camera de gazare, cuplul este fotografiat in pijamale cu dungi, iar protagonistul spune: „Toti suntem putin ca Hitler, nu-i asa?” cu referire la oamenii care nu sunt niciodata multumiti.
Filmul a provocat reprosuri puternice din partea Centrului Simon Wiesenthal. ONG-ul a cerut Amazon sa il elimine de pe platforma de streaming Prime Video si sa inceteze „monetizarea” Holocaustului.

Rabinul Abraham Cooper, decan asociat si director al Actiunii Sociale Globale la ONG, a spus: „Auschwitz nu este o metafora. Este exemplul prin excelenta al capacitatii omului de a face rau.” El a descris filmul drept o „banalizare a suferintei si uciderii sistematice a milioane de victime in Holocaust”.

Filmul nu a fost mai bine primit nici de publicul online, care l-a acuzat ca „l-a normalizat pe Hitler”. De asemenea, a fost condamnat de criticii de film. Cu toate acestea, istoria Asiei a fost mult timp folosita sau folosita gresit ca fundal pentru scene mai usoare sau romantice in filmele occidentale.

Atrocitatile naziste din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si Holocaustul sunt slab reprezentate in manualele din India, unde, in trecut, Hitler a fost glorificat.

Tiwari a aparat filmul, spunand ca nu a intentionat niciodata sa fie insensibil si ca a folosit istoria celui de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a aduce ceva nou publicului indian.

„Sunt putin dezamagit de felul in care unii oameni l-au inteles”, a spus el pentru un site de filme online. „Nu am intentionat sa fiu insensibil in vreun fel. Nu-i vedem pe Ajju si Nisha [personajele] complet tulburati si miscati de ceea ce vad la Auschwitz? Ba da.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: