Fermierii polonezi vor sa blocheze, din nou, frontiera cu Ucraina. Principala cauza: importurile de cereale din tara vecina
Fermierii polonezi din sindicatul Solidaritatea planuiesc o greva generala incepand de vinerea viitoare cu blocarea punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia si Ucraina, alaturandu-se astfel unor proteste similare care cuprind treptat toata Europa. In schimb, agricultorii francezi, ca si cei romani, par sa renunte deocamdata la actiunile lor dupa ce guvernul le-a facut noi concesii, relateaza Reuters.
Sindicatul Solidaritatea a precizat ca, in afara de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocari temporare ale drumurilor din intreaga tara intre 9 februarie si 10 martie.
„Rabdarea noastra s-a epuizat. Pozitia Bruxelles-ului in ultima zi a lunii ianuarie 2024 este inacceptabila pentru intreaga noastra comunitate agricola”, a declarat sindicatul polonez Solidaritatea intr-o declaratie datata joi.
„In plus, pasivitatea autoritatilor poloneze in ceea ce priveste importul de produse agricole si alimentare din Ucraina nu ne lasa alta optiune decat sa declaram o greva generala”, au comunicat fermierii polonezi.
Impactul importurilor din Ucraina
Daca fermierii din Franta, Belgia, Portugalia, Grecia si Germania au protestat fata de constrangerile impuse de UE in cadrul masurilor de combatere a schimbarilor climatice, precum si fata de cresterea costurilor si a concurentei neloiale, fermierii polonezi au fost deosebit de vehementi cu privire la impactul importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecina.
Comisia Europeana a declarat ca asculta cu atentie preocuparile exprimate de agricultori in cadrul protestelor care au loc in mai multe state membre. „In ceea ce priveste preocuparile specifice prezentate de fermieri in prezent, Comisia evalueaza posibilele etape urmatoare”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei intr-un raspuns la solicitarea Reuters.
Ministerul polonez al Agriculturii nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisa prin e-mail. O alta organizatie a fermierilor polonezi blocase anterior un punct cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat pe 6 ianuarie, dupa ce noul guvern a acceptat cererile sale. Pe de alta parte, presa poloneza a relatat ca fermierii germani, sustinuti de fermieri polonezi, au blocat parti ale frontierei cu Polonia.
Frustrarea fermierilor europeni a atins punctul culminant la Bruxelles, joi, cand agricultorii au aruncat cu oua in Parlamentul European, au dat cu petarde si au provocat incendii, cerand liderilor UE sa faca mai mult pentru a-i ajuta.
Protestele au izbucnit in mai multe tari, expunand furia fata de preturile scazute ale produselor, cresterea costurilor, importurile ieftine si constrangerile impuse de eforturile UE de combatere a schimbarilor climatice.
Fermierii au blocat vineri granita dintre Olanda si Belgia si au ocupat drumuri in Grecia. Un site guvernamental de trafic arata ca blocajele de pe trei autostrazi cheie de la granita Olandei cu Belgia au ramas in vigoare vineri seara.