Fermierii polonezi au inceput sa blocheze, sambata, un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta fata de politicile guvernului fata de produsele agricole din Ucraina si pentru a denunta acordul Uniunii Europene cu tarile Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay), transmite AFP.
La punctul de trecere a frontierei Medyka (sud-est), aproximativ treizeci de protestatari au impiedicat intrarea camioanelor in Polonia. De asemenea, doar cate un camion pe ora este autorizat sa paraseasca Polonia pentru Ucraina. Blocajul nu se aplica masinilor, autobuzelor, transportului umanitar si militar.
Protestatarii critica guvernul pentru ca nu si-a respectat promisiunile privind taxele pentru fermieri. „Avem permisiunea de a protesta pana la sfarsitul anului, dar maine ne asteptam ca ministrul sa vina si sa discute cu noi. Pentru moment, nu dorim sa ne prelungim protestul”, a declarat pentru AFP, Roman Kondrow, unul dintre liderii fermierilor.
„In semn de solidaritate cu agricultorii occidentali, ne opunem, de asemenea, semnarii acordului dintre Uniunea Europeana si tarile Mercosur”, a adaugat el.
In opinia sa, „acest acord va distruge agricultura europeana”. „Ei nu respecta aceleasi standarde ca si noi”, a spus el, adaugand ca «aceeasi situatie se aplica importurilor de produse agricole ucrainene».
Blocajul are loc la exact un an de la primele blocaje la frontiera ale agricultorilor polonezi care protestau fata de intrarea produselor alimentare ucrainene in tara lor.
Aceste importuri au fost liberalizate in 2022 de catre Bruxelles, ceea ce a dus la perturbari pe pietele agricole si alimentare din Polonia si din alte tari din regiune.
Posibilitatea de a se ajunge la un acord intre UE si Mercosur a fost convenita inca din 2019, insa unele tari, precum Franta, se opun pentru ca astfel ar risca sa le fie afectate sectoarele agricole.
De altfel fermierii francezi protesteaza in strada inca din data de 15 noiembrie si au cerut liderilor de la Paris sa faca tot ce este posibil pentru ca un astfel de acord international sa nu fie semnat.
Totodata, Franta, prin detinatoarea portofoliului de agricultura la Paris, Annie Genevard, a subliniat, la randul ei, ca pietele europene sunt „concurate din ce in ce mai mult de produsele agricole din afara Uniunii Europene si trebuie sa protejam suveranitatea alimentara a Europei”.
Doi membri ai cabinetului de la Varsovia au anuntat deja ca Polonia intentioneaza la randul ei sa se opuna unui acord de liber schimb cu statele din America de Sud.
„Polonia nu va sprijini acest acord, aceasta este rezolutia pe care vrem sa o adoptam in cadrul guvernului”, care urmeaza sa se intalneasca marti, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul apararii si presedinte al Partidului Taranesc Polonez (PSL), membru al coalitiei de guvernamant.
In egala masura, pozitia sa a fost reiterata vineri 22 noiembrie si de ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski: „Fata de tratatul cu Mercosur nu cred ca vom avea o alta pozitie decat una negativa”.
De asemenea, printre statele care au ridicat obiectii cu privire la tratatul de liber schimb cu tarile din America de Sud se afla Austria, Irlanda si Olanda, motiv pentru care exista posibilitatea ca protestele fermierilor sa se extinda.
In prezent, Comisia Europeana negociaza acest acord si incearca sa ajunga la un consens cu membrii Mercosur, pana la finalul anului.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…