news

Fenomenul mamelor minore si criza prematuritatii – investitie urgenta de 20.500 euro in echipamente medicale si educatie pentru sanatate

Organizatia Salvati Copiii Romania a alocat recent 20.500 euro pentru echipamente medicale destinate Sectiei de neonatologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, contribuind astfel la imbunatatirea conditiilor de tratament pentru nou-nascutii cu prematuritate severa.

Dotarea sectiei include un ventilator si doua pulsoximetre, completand echipamentele achizitionate anterior (masa radianta, monitor cardiorespirator, incubator performant), cu o valoare totala de 80.000 euro.

Aceste investitii vin intr-un context sensibil: in 2024, la spitalul din Timisoara au nascut 70 de mame minore, iar provocarile sunt majore in gestionarea cazurilor complexe din vestul tarii.

Maternitatea Odobescu din cadrul spitalului trateaza anual 3.100-3.250 de nasteri, din care aproximativ 12% sunt cazuri de prematuritate (circa 350-370 de nou-nascuti).

Nou-nascutii cu varste de gestatie sub 32 de saptamani necesita tratamente complexe si o perioada lunga de spitalizare, fiind afectati de vulnerabilitati critice.


Dr. Gabriela Olariu, sefa sectiei de neonatologie, a subliniat importanta acestui suport: „O provocare continua este si nasterea, consilierea si tratamentul nou-nascutilor din mame minore care nasc prematur si care au nevoie de un sprijin continuu… Dorinta echipei este ca la externare parintii sa aiba parte de un copil perfect. Multumim Organizatiei Salvati Copiii ca s-a gandit la noi!”

Situatia mamelor minore este deosebit de alarmanta. Datele oficiale arata ca in Romania, in 2022, au fost inregistrate 746 de nasteri la fete intre 10 si 14 ani si alte 1.286 de nasteri la mame de 15 ani.

Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, a explicat rolul dotarilor medicale: „Medicii nostri fac de multe ori imposibilul… De aceea este esential sa le punem la dispozitie aparatura medicala de ultima generatie, care permite un tratament medical cat mai prompt.”

Pentru a aborda cauzele fenomenului, Salvati Copiii Romania organizeaza sesiuni de educatie pentru sanatate in scoli si in comunitati vulnerabile.

Romania are una dintre cele mai ridicate rate ale nasterilor la adolescente din Europa, aproape jumatate dintre nasterile la mame sub 15 ani din UE fiind inregistrate aici. Lipsa unei educatii sexuale eficiente contribuie la acest fenomen.


Un exemplu de succes este Danemarca, care, introducand educatia sexuala in scoli inca din 1930, a ajuns sa aiba o rata a nasterilor la adolescente intre 15 si 19 ani de peste 8 ori mai mica decat in Romania.

Aceasta discrepanta arata necesitatea introducerii educatiei pentru sanatate in scolile romanesti, o initiativa sustinuta si de ambasadorul Salvati Copiii, Andreea Raicu: „Educatia pentru sanatate nu ar trebui sa fie un lux sau o exceptie, ci un drept fundamental al fiecarui copil din Romania.”

Incepand din 1998, Salvati Copiii Romania a desfasurat programul „Educatie pentru Sanatate” in peste 1.500 de unitati de invatamant din 21 de judete si Bucuresti, informand 241.500 de elevi despre sanatatea fizica si emotionala, nutritie, prevenirea comportamentelor de risc si educatia de mediu.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago