Faimoasele piete de peste si carne din Londra se vor inchide, punand capat unei traditii de aproape 1000 de ani
Doua dintre cele mai faimoase piete din Londra – una care vinde peste, cealalta carne – urmeaza sa se inchida in urmatorii ani, punand capat unei traditii care dureaza inca din epoca medievala, potrivit AP.
City of London Corporation, organismul de conducere din centrul istoric al capitalei, a prezentat in aceasta saptamana in fata Parlamentului un proiect de lege pentru a pune capat responsabilitatilor sale de a opera piata de peste Billingsgate si piata de carne Smithfield, ambele existand intr-o forma sau alta inca din secolul al XI-lea.
Aceasta vine la o zi dupa ce corporatia a decis sa nu mute pietele in Dagenham, estul Londrei din cauza cheltuielilor in crestere, atat ca urmare a recentei crize inflationiste, cat si a cresterii costurilor de constructie – la aproximativ 1 miliard de lire sterline.
In schimb, conform unui nou acord cu comerciantii din piata, corporatia va oferi compensatii financiare si consiliere.
Comerciantii au timp sa stabileasca ce sa faca, operatiunile continuand cel putin pana in 2028.
„Aceasta decizie reprezinta un nou capitol pozitiv pentru pietele Smithfield si Billingsgate, in sensul ca da putere comerciantilor sa-si construiasca un viitor durabil in spatii care se aliniaza obiectivelor lor de afaceri pe termen lung. Prin retragerea de la operatiunile directe de pe piata, vom contribui la crearea de oportunitati pentru ca aceste afaceri sa prospere independent”, a declarat Chris Hayward, presedintele de politica al City of London Corporation.
Comerciantii vor stabili cum sa se mute oriunde doresc in Londra, potential singuri sau in cadrul unor grupuri.
La Smithfield, comerciantii din piata incep sa lucreze de obicei la 22:00, vanzand in principal catre restaurante si termina la aproximativ 6 a.m., exact cand restul orasului se trezeste. Puburile din jurul pietei aveau in mod traditional licente speciale care le permiteau sa se deschida la primele ore ale diminetii pentru a servi comerciantii.
Peter Ackroyd, care a scris, in anul 2000, „London: The Biography”, a spus ca piata de peste din Billingsgate isi are radacinile la inceputul secolului al XI-lea, inainte ca William Cuceritorul sa vina cu trupele sale normande in Anglia pentru a pune capat vremurilor saxone. Smithfield, construita chiar dincolo de vechiul zid roman, a devenit locul unde se vindeau cai, si, mai tarziu in acel secol, oi si vite.
Ackroyd descrie modul in care, timp de sute de ani, Smithfield si Billingsgate, precum si alte piete care vindeau flori, fructe si legume si pasari de curte, s-au impletit cu viata londoneza, desi adesea cunoscute pentru betie, turbulente si violenta.
Marele autor britanic Charles Dickens a descris Smithfield, de exemplu, ca plina de „murdarie si noroi”, facand referire la piata atat in „Oliver Twist”, cat si in „Marile sperante”.
Odata cu aparitia standardelor alimentare si a reconstruirilor regulate, pietele nu sunt in mod clar la fel de mizere ca in epoca medievala. Dar se pregatea o alta reconstructie costisitoare. Cladirile din Smithfield dateaza din epoca victoriana, cu unele modificari, si au trecut printr-un incendiu major in 1958, in timp ce Billingsgate se afla in locul actual din London Docklands din 1982, un cartier care atunci era abandonat, dar acum gazduieste turnurile stralucitoare ale districtului financiar Canary Wharf.
Exista propuneri pentru a construi 4.000 de locuinte noi atat de necesare in locul pietei Billingsgate, in timp ce Smithfield urmeaza sa devina un centru cultural si va gazdui noul Muzeu din Londra.